Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijen prije 13 godina

Split: Počelo treće suđenje za ubojstvo mladog Britanca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je na Županijskom sudu u Splitu po treći put počelo suđenje za ubojstvo 22-godišnjeg britanskog pripadnika IFOR-a koje se dogodilo 1996. godine.

Prve dvije presude Vrhovni sud je poništio tako da je danas  treći put počelo suđenje za ubojstvo Simona Leea Terencea Jeancea, ubijenog 1996. godine u Kaštelima. Otac ubijenog Britanca došao je u Split i izrazio ogorčenje zbog sporosti i neučinkovitosti hrvatskog pravosuđa. Izjavio je kako je posvetio život rješenju slučaja ubojstva svojeg sina.

Pročitajte i ovo Ilustracija nesreća na Hvaru Pijani turist htio se popeti na balkon apartmana pa pao: U bolnici se bori za život Slika nije dostupna Izrazito nezadovoljan Otac ubijenog Britanca: Ljut sam na vaše pravosuđe!

'Ljut sam na hrvatski pravosudni sustav, uopće ne žele objašnjavati stvari, a u sudnici su me ostavljali bez prevoditelja, što nikako nije u redu. Ljut sam na hrvatski pravosudni sustav i mislim da se on nikada neće promijeniti', rekao je Terry Jeans, otac ubijenog Britanca. Dodaje kako je sudac u prošlom suđenju rekao da je prezaposlen ostalim bitnim slučajevima. 'Ja mislim da je ubojstvo mojeg sina bitno, ali po njemu nije', rekao je otac Britanca. Pokrenuo je i tužbu na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu te smatra da je sud izvršio pritisak na hrvatsko pravosuđe koje je zbog toga treći put pokrenulo suđenje.

U sudnici Županijskog suda u Splitu danas je sljedeće ročište  zakazano za 27. siječnja 2010. godine. Podsjetimo, Simon Lee Terence Jeans teško je ozlijeđen u tučnjavi s lokalnim mladićima u Kaštelima u rujnu 1996. godine. Simon je dobio kamenom pločom u glavu, a prvookrivljeni je Dejan Škaru, premda nitko od svjedoka nije vidio kako mu od zadaje presudni udarac. Simon je u teškom stanju transportiran zrakoplovom u domovinu gdje je nakon devet dana podlegao ozljedama. Hrvatsko pravosuđe, ni 13 godina nakon događaja, nije pronašlo odgovorne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene