Marin Rončević (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Marin Rončević (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Otac djevojčice Mile Marin Rončević obratio se javnosti preko Facebooka. Napisao je kako njegov prijatelj i njegov odvjetnički ured volonterski rade na tome da se što prije pokrene Fond za liječenje i lijekove za bolesnu djecu.


"Mi nemamo ni vremena ni znanja voditi takav Fond, ali ne pada nam na pamet niti novac prepustiti politici ili stihiji. Bilo kojoj", napisao je Marin Rončević na Facebooku.

Vezani članci Marin Rončević (Foto: Dnevnik.hr) Marin Rončević javio se iz Philadelphije videoporukom, pogledajte što je poručio Mila Rončević (Foto: Obiteljski album) - 1 Djevojčica za koju nismo ni trebali znati, ali sudbina je htjela da ju upoznamo: Ovo je priča o malenoj Mili Rončević, koja je ujedinila cijelu Hrvatsku

Skrenuo je pozornost na slučaj djevojčice Eve Rožajac, za koju kaže da igra "lutriju života". Eva boluje od tzv. Battenove bolesti i trenutačno se liječi u Rimu.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

"Prvo, da Mimi, Petra, Sanja i ja zahvalimo svim dobrim ljudima koji su Mili čestitali rođendan. Nismo stigli odgovoriti svima osobno, ali hoćemo. Čestitke su divne i ohrabrujuće, drago nam je da smo dio zajedništva, ljubavi i vjere dobrih ljudi. Uzvraćamo na isti način...

Drugo, da se vratim na ono bitno za svu djecu u potrebi. Moj prijatelj i njegov odvjetnički ured (volonterski) rade sve na tome da što prije pokrenemo Fond za liječenje i lijekove za bolesnu djecu. Kao što sam već rekao, mi nemamo ni vremena ni znanja voditi takav Fond, ali ne pada nam na pamet niti novac prepustiti politici ili stihiji. Bilo kojoj. Politika se jedino može uključiti, kao što sam već pisao, uplatom bijednih 5 lipa po litri dizela. Bilo koja.

Nebitno je tko je na vlasti, ovdje se ne radi o ideologijama, nego o životima djece. Ali politika, kao ni mi, NE SMIJE upravljati tim novcem. Jer za to postoji STRUKA. Tim liječničkih i drugih eksperata koji su u stanju u najkraćem vremenu procijeniti medicinske dokumentacije i potrebe pojedinaca. Bez rođaka, prijatelja i istomišljenika...

U privitku se nalazi link na jako dobro napisan tekst o jako tragičnoj životnoj situaciji. Tekst nije kratak, ali je jasan. Institucije koje trenutačno postoje nemaju, ne znaju ili ne daju odgovor na problem za koji je rješenje dostupno i postoji.

I sad jedna djevojčica i njezina obitelj igraju lutriju života, hoće li se prije odobriti lijek ili završiti eksperimentalna studija... Zbog cijene lijek nije dostupan gotovo nikome, pa čak ni onim privilegiranima koji (možda) misle da su sigurni od sudbine... Dodatni je paradoks da je isti lijek odobren drugoj curici...

I zato molim sve da se izvrši pritisak na strukture i da se država uključi u ovaj projekt jer kad vidite godišnju cijenu lijeka samo za ovu curicu, jasno vam je da cifra koja postoji nije dostatna za jedno dijete na duži period.

I zapamtite, novac od trošarina je novac koji većinski plaća ovaj narod - nismo mi tu radi dobrobiti politike i političara, nego bi oni trebali biti tu radi nas. Vidim da to ljudima nije jasno, a ni politikama, očito...

U nadi da ćemo opet biti jedna zemlja, bez sjevera i juga, bez barijera u glavama, ajmo još jednom stisnut da ovo sve zaživi i da sva druga djeca dobiju svoju šansu.

Još jednom, javno se ograđujemo od bilo koje politike, ideologije i grupacije. Mi vjerujemo u Boga i u Ljude, a ne u podjele", stoji u objavi.