Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Apostolski nuncij Alessandro D'Errico poslao je poruku Vladi.


Apostolski nuncij Alessandro D'Errico uputio je kritike hrvatskim vlastima, vezano za Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Vezani članci Ubojstvo u Đakovu (Foto: Dnevnik.hr) Đakovo dobiva novi Centar za socijalnu skrb, vrijedit će 15 milijuna kuna Policijska sirena, ilustracija Novi incident u centru za socijalnu skrb: Korisnica došla po pomoć pa vikala na zaposlene, stigle hitna i policija

Izjavio je da se nada da ne dolazi prekasno te da će hrvatske vlasti pričekati s donošenjem odluke. D'Errico je najavio sastanak s predsjednikom Josipovićem i rekao kako se nada i sastanku s drugim predstavnicima vlasti, kako bi ih uvjerio da ne donose takav Zakon.

Apostolski nuncij posjetio je  predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i đakovačko - osječkog nadbiskupa Marina Srakića.

>> Ostojić: Neplodnost je bolest, a ovaj Zakon omogućuje liječenje

Podsjetimo, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u zadnje vrijeme podigao je mnogo prašine i doveo do raskola u mišljenima između Vlade i Crkve te oporbe.

Njime bi se omogućila oplodnja 12 jajnih stanica, pri čemu bi se u tijelo žene mogla unijeti dva zametka, iznimno tri ako je riječ o posebno rizičnoj skupini žena. Zakon dopušta zamrzavanje jajnih stanica i zametaka, pri čemu bi se one mogle čuvati pet godina na teret države, a nakon toga pet godina bi se mogle čuvati na teret para koji je podvrgnut oplodnji.

Nuncij se tijekom posjeta Đakovu osvrnuo i na umirovljenje đakovačko - osječkog nadbiskupa Marina Srakića. Rekao je kako odluka o toj temi neće baš skoro stići, jer je papa Benedikt XVI trenutno na godišnjem odmoru.

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.