Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čudo od djeteta

Osmogodišnji genijalac iz Zagreba otkrio koju je poruku sam sebi napisao večer prije osvajanja drugog svjetskog zlata

Patrik Čudić sa medaljom sa svjetskog prvenstva (Foto: IN Magazin) - 1
Patrik Čudić sa medaljom sa svjetskog prvenstva (Foto: IN Magazin) - 1 In Magazin
Aktualno Galerija Patrik Čudić sa medaljom sa svjetskog prvenstva (Foto: IN Magazin) - 1 Patrik Čudić sa medaljom sa svjetskog prvenstva (Foto: IN Magazin) - 1 Foto: In Magazin Patrik Čudić sa medaljom sa svjetskog prvenstva (Foto: IN Magazin) - 2 Patrik Čudić sa medaljom sa svjetskog prvenstva (Foto: IN Magazin) - 2 Foto: In Magazin Patrik Čudić kod kuće (Foto: IN Magazin) Patrik Čudić kod kuće (Foto: IN Magazin) Foto: In Magazin Trenerica Zvjezdana Budoš Milac (Foto: IN Magazin) Trenerica Zvjezdana Budoš Milac (Foto: IN Magazin) Foto: In Magazin +0 Patrik Čudić (Foto: IN Magazin) Galerija 1/5 >>
Svjetski prvak u mentalnoj aritmetici ima samo osam godina i dolazi iz Zagreba. On je Patrik Čudić i drugu godinu zaredom okrunio se titulom najboljeg malog matematičara na svijetu. Prije nekoliko mjeseci i ekipa IN Magazina testirala je ovo čudo od djeteta.

Više od 600 djece iz 18 zemalja u Kini natjecalo se za titulu svjetskog prvaka u mentalnoj aritmetici, a pobjedu je, baš kao i lani, odnio genijalac Patrik Čudić. Ovo matematičko čudo od djeteta na natjecanju je u pet minuta riješilo čak sedamdeset zadataka, što znači da je Patrik za svaki imao oko četiri sekunde. Ima tek osam godina, a mentalnom tehnikom može zbrajati, oduzimati, čak i množiti. ''Za mentalno morate imati abakus u glavi. S prstima dakle, kao da držite abakus s jednom rukom i samo brojite. Samo vi to ništa ne osjetite'', priča Patrik.

Pročitajte i ovo Petar Andačić - 4 Osvojio titulu šampiona Hrvatska ima matematičkog genija: Osmogodišnji Zagrepčanin izračunao ono što bi i odraslima bio problem Slika nije dostupna Bravo, dečki! Donosimo priču o malim genijalcima: Vito (6) je postao državni prvak u mentalnoj aritmetici, a najbolja mu je konkurencija - brat blizanac

A osim mentalnim, voli računati i pravim abakusom. On je za njega omiljena igračka uz koju voli provoditi najviše vremena. Patrik je pobjedu odnio i lani na Svjetskom prvenstvu iz mentalne algebre koje se održalo u Moskvi i to u konkurenciji od čak 700 djece iz cijeloga svijeta.

Put do uspjeha nije lak

Siguran u svoje sposobnosti, večer prije natjecanja na papirić u hotelskoj sobi napisao je: ''Ja vjerujem da ću sutra biti prvak svijeta u ALOHA-i''. I tako je i bilo.

Patrikov put do uspjeha nije bio nimalo lak, a kako bi postao najbolji na svijetu, prvo je trebalo dokazati da je najbolji u Hrvatskoj. ''Za državno sam se pripremao. Na dan sam rješavao 2500 zadataka'', kaže dvostruki svjetski prvak u mentalnoj aritmetici.

Sve je krenulo još u vrtiću kada je njegova majka Petra primijetila da mu dobro idu zbrajanje i oduzimanje. Kasnije je uvidjela još neke promjene. ''U petoj ilil šestoj godini Patrikovog života smo vidjeli hiperkativnost, istraživali kako i što bi usmjerili da ima fokus barem na duže vrijeme na jednoj stvari. Našli smo ALOHA-u kao takvu da Patrika usmjerimo što se tiče matematike i što se tiče njegove raspršene pažnje'', priča njegova mama Petra Petrović.

Aktualno Fascinantna životna priča mladića koji je ove godine "rasturio" maturu, ali to nije sve: "Nema Facebook dovoljno lajkova za našeg Mateja..." Matej Malešević mladić je na kojeg se mnogi mogu ugledati (Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji) Matej Malešević mladić je na kojeg se mnogi mogu ugledati (Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji) Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji Matej Malešević mladić je na kojeg se mnogi mogu ugledati (Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji) - 2 Matej Malešević mladić je na kojeg se mnogi mogu ugledati (Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji) - 2 Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji Matej Malešević mladić je na kojeg se mnogi mogu ugledati (Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji) - 7 Matej Malešević mladić je na kojeg se mnogi mogu ugledati (Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji) - 7 Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji Matej Malešević mladić je na kojeg se mnogi mogu ugledati (Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji) - 8 Matej Malešević mladić je na kojeg se mnogi mogu ugledati (Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji) - 8 Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji Matej Malešević i trenerica juda Marina Drašković (Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji) Matej Malešević i trenerica juda Marina Drašković (Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji) Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji +2 Matej Malešević mladić je na kojeg se mnogi mogu ugledati (Foto: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji) - 1 Hrvatska Fascinantna životna priča mladića koji je ove godine "rasturio" maturu, ali to nije sve: "Nema Facebook dovoljno lajkova za našeg Mateja..." 1/8 >>

Da su pogodili pri odabiru aktivnosti, pokazalo se vrlo brzo. Patrik je na satovima odlično napredovao, što se uskoro počelo odražavati i na njegove druge kompetencije. ''Nakon šest mjeseci se već vidio veliki skok kod Patrika baš što se tiče te pažnje, a kasnije se to vidjelo i u drugim segmentima što se tiče izuzetno dobrog pamćenja, brzine u rješavanju nekih drugih zadataka'', kaže Petra.

Kad ne rješava teške zadatke, ovaj osmogodišnjak u slobodno vrijeme igra šah, trenira krav magu i vježba svjetsku geografiju. Osim što vježba kod kuće, svoje znanje brusi i na satovima mentalne aritmetike. Zajedno s trenericom Zvjezdanom Budoš Mlinac dolazi do zavidnih rezultata.

''Radimo različite vježbe za poboljšanje koncentracije i pažnje na koje obično djeca jako pozitivno reagiraju, zabavljaju se, nasmješeni su i važno im je da budu prvi i da nadmaše sami sebe. Koristimo abakus za rješavanje matematičkih zadataka i koristimo prstiće'', objašnjava Budoš Mlinac.

Svi uživaju na satovima

Na satovima uživaju i ostali učenici koji nerijetko ostaju vježbati i nakon završetka termina. ''Na ALOHA-i mi je sjajno raditi, učimo mnogo novih stvari. Najdraže mi je množenje'', otkrio je Sven Balen.

Na ovim satovima mali genijalci treniraju i razvijaju svoj mozak. Draga djeco, za ovu su vam aktivnost potrebni samo abakus i prstići, a zauzvrat ćete steći mnogo prijatelja i možda rušiti neke nove svjetske rekorde.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene