Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oskvrnuta hrvatska obilježja u Kninu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepoznati su počinitelji prošli vikend skinuli zastavu s jarbola pokraj spomen-obilježja poginulom pripadniku IV. gardijske brigade HV-a Draženu Kuduzu u Kninu, izvijestili su danas na konferenciji za novinare članovi kninske Koordinacije braniteljskih udruga.

Članovi Koordinacije vratili su danas zastavu na jarbol koji se nalazi na ulazu u Knin pored tvornice 'Kninjanke' te su pozvali udruge, državne ustanove i tijela, od Hrvatskoga Helsinškog odbora do Vlade, da reagiraju na taj izgred kao što su reagirali kad je razbijeno staklo na pravoslavnoj crkvi u Kninu.

Pročitajte i ovo Matejas Jozipović - 1 "Jesam li sad pravi Hrvat?" FOTO Šou u vijećnici: Donio križ, zastavu i majicu s hrvatskim grbom pa provocirao hadezeovce Zlatko Dalić i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Obljetnica ''Oluje'' Dalić u Kninu dobio zastavu s Tvrđave: ''Čast je biti dio ovoga, da sam s hrvatskim narodom koji pokazuje veliko zajedništvo''

>> Kažnjen zbog šaranja zastave

Šibensko-kninska Policijska uprava prikuplja obavijesti i saznanja kako bi utvrdila činjenice i otkrila počinitelje tog djela, a u posebnom će izvješću o tome obavijestiti Općinsko državno odvjetništvo.

Iz Koordinacije su također upozorili da je riječ o drugom takvu izgredu u samo sedam dana. 

Prvo je bilo veliko oštećenje spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu Ante Starčevića u Kninu, zatim skidanje koplja i trganje hrvatske zastave ispred Udruge hrvatskih branitelja 'Tvrđava Knin'... 'Prvo je bilo veliko oštećenje spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu Ante Starčevića u Kninu, zatim skidanje koplja i trganje hrvatske zastave ispred Udruge hrvatskih branitelja 'Tvrđava Knin', kidanje hrvatske zastave i šaranje s uvrjedljivim natpisima na križu poviše Knina koji je postavljen u znak zahvale svim poginulim hrvatskim braniteljima, čupanje jarbola i kidanje hrvatskoga stijega sa spomenika poginulom hrvatskom branitelju i vandalski čin ponovna kidanja hrvatske zastave sa spomenika poginulom hrvatskom branitelju Draženu Kuduzu', navode iz udruge 'Tvrđava Knin'.

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac osudila je oskvrnuća hrvatskih obilježja i kazala kako očekuje reakciju mjerodavnih ustanova.

'Tim se događajima nepotrebno podižu napetosti i mijenja se slika suživota u Kninu, posebno zato što se očekuje da se poštuju žrtve, odnosno oni koji su dali živote u stvaranju Hrvatske', navela je gradonačelnica.

Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Šibensko-kninske županije 'Tvrđava Knin' reagirala je priopćenjem u kojem navode kako je riječ o petom oskvrnuću hrvatskih obilježja u Kninu.

Iz te su udruge upozorili da iz MUP-a nisu dobili nikakve obavijesti o mogućim rezultatima istrage tih oskvrnuća, iako su neka od njih stara više od dvije godine.

Kosor oštro osudila oskvrnuće spomen obilježja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor u ime Ministarstva oštro je osudila vandalski čin kojim je ponovno oskvrnuto spomen obilježje poginulom hrvatskom branitelju Draženu Kuduzu u Kninu.

Kosor takav čin smatra nedopustivim i neprihvatljivim govorom mržnje, te u ime Ministarstva traži odlučnu istragu MUP-a i hitan pronalazak počinitelja, te njihovo kažnjavanje, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Potpredsjednica Kosor ističe da Vlada RH neće dopustiti uništavanje spomen obilježja podignutih u znak zahvale i sjećanja na hrvatske branitelje, dajući punu potporu Udruzi 'Tvrđava Knin' u njihovoj borbi protiv zaborava, stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene