Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik osječkog HSP-a Gordan Matković izjavio je kako, nakon nedavnih izbora za osječko Gradsko vijeće, s obzirom na stvoreni odnos snaga, nije realno očekivati stvaranje određene koalicije, te kako HSP ostalim političkim opcijama nudi dogovor o usklađivanju programa i projekata, koji bi osigurao normalno funkcioniranje grada do redovnih izbora 2009. godine.


U novom sazivu Gradskog vijeća, od 25 vijećnika, po sedam će vijećnika imati HSP i HDSSB, šest će ih biti iz SDP-a, četiri iz HDZ-a te jedan iz HNS-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Sazvana nova konstituirajuća sjednica gradskog vijeća Slika nije dostupna U Osijeku propao još jedan pokušaj dogovora

Na konferenciji za novinare Matković je kazao kako je HSP na izborima dobio najveći broj glasova, te kako drugim političkim opcijama u gradu HSP nudi tim, s njim na čelu, koji bi, ako dobije potporu drugih političkih opcija, odmah proveo rebalans proračuna za ovu godinu i osigurao donošenje proračuna za 2008. godinu, u zakonskim rokovima, čime bi se omogućio izlazak grada iz krize, posebice vezane uz financijsko poslovanje.

Istaknuvši kako drugim političkim opcijama HSP nudi i 13 projekata, poput izgradnje autobusnog kolodvora i javnih garaža, u kojima nema politike, Matković je ustvrdio kako je moguća i dopuna poglavarstva "politički neopredijeljenim osobama iz znanstveno-stručnih krugova 

Dodao je kako je HSP, za uzvrat, u Gradskom vijeću spreman
poduprijeti bilo koju političku opciju koja radom u Vijeću želi
nadzirati ovakvo "operativno poglavarstvo", ali da je spreman podržati i drugu političku opciju ako ona ima brži i kvalitetniji način izlaska iz gradske krize.

Na upit novinara je li o rješenju krize u gradu razgovarao s
čelnicima drugih stranaka u Osijeku, Matković je odgovorio potvrdno, osim s HDSSB-om, koji ih je, kako kaže, isključio kao moguće partnere, te da svi dijele stajalište kako ne žele nastavak krize i eventualne nove izbore.

Po našoj procjeni sadašnjih političkih odnosa u Gradskom vijeću koalicija se ne može sklopiti, a nema ni želje za novim izborima, pa ako želimo trenutačni izlazak iz krize, onda cilj ne može biti stvaranje nekakvih koalicija, već dogovor o trenutačnom deblokiranju i funkcioniranju grada, rekao je Matković ustvrdivši kako je ponuda HSP-a trenutačno dosad jedina konkretna ponuda za upravljanje gradom.

Na primjedbu novinara da bi se ponuda HSP-a mogla shvatiti i kao ucjena, Matković je odgovorio kako bi "sve ostalo bilo ucjena, uključujući i čekanje razrješenja odnosa na nacionalnoj razini te da se nakon izbora šuti i ništa ne radi".

Na novinarski upit znači li da predsjednik stranke i bivši
gradonačelnik Anto Đapić više nije ni u kakvim kombinacijama za bilo koju dužnost u novome poglavarstvu, Matković je odgovorio kako je Đapić jedini zastupnik HSP-a u novom sazivu Hrvatskoga sabora te kako su se njegove obveze na nacionalnoj razini stoga povećale.

Sav je teret pao na njegova leđa i on je odlučio da će se baviti
isključivo jednim poslom, saborskog zastupnika, a ovdje ostavlja prostor ljudima koji se žele baviti poslovima vezanima isključivo uz grad Osijek, kazao je Matković.