Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osječki HSP: Nije realno očekivati stvaranje određene koalicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik osječkog HSP-a Gordan Matković izjavio je kako, nakon nedavnih izbora za osječko Gradsko vijeće, s obzirom na stvoreni odnos snaga, nije realno očekivati stvaranje određene koalicije, te kako HSP ostalim političkim opcijama nudi dogovor o usklađivanju programa i projekata, koji bi osigurao normalno funkcioniranje grada do redovnih izbora 2009. godine.

U novom sazivu Gradskog vijeća, od 25 vijećnika, po sedam će vijećnika imati HSP i HDSSB, šest će ih biti iz SDP-a, četiri iz HDZ-a te jedan iz HNS-a.

Pročitajte i ovo Ivan Martan, Nikica Augustinović i Nada Šikić "Za Domovinu" Tri stranke predstavile novu koaliciju: "Desnica je u Hrvatskoj ozbiljna alternativa, ne smijemo si dopustiti getoiziranje" Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter"

Na konferenciji za novinare Matković je kazao kako je HSP na izborima dobio najveći broj glasova, te kako drugim političkim opcijama u gradu HSP nudi tim, s njim na čelu, koji bi, ako dobije potporu drugih političkih opcija, odmah proveo rebalans proračuna za ovu godinu i osigurao donošenje proračuna za 2008. godinu, u zakonskim rokovima, čime bi se omogućio izlazak grada iz krize, posebice vezane uz financijsko poslovanje.

Istaknuvši kako drugim političkim opcijama HSP nudi i 13 projekata, poput izgradnje autobusnog kolodvora i javnih garaža, u kojima nema politike, Matković je ustvrdio kako je moguća i dopuna poglavarstva "politički neopredijeljenim osobama iz znanstveno-stručnih krugova 

Dodao je kako je HSP, za uzvrat, u Gradskom vijeću spreman
poduprijeti bilo koju političku opciju koja radom u Vijeću želi
nadzirati ovakvo "operativno poglavarstvo", ali da je spreman podržati i drugu političku opciju ako ona ima brži i kvalitetniji način izlaska iz gradske krize.

Na upit novinara je li o rješenju krize u gradu razgovarao s
čelnicima drugih stranaka u Osijeku, Matković je odgovorio potvrdno, osim s HDSSB-om, koji ih je, kako kaže, isključio kao moguće partnere, te da svi dijele stajalište kako ne žele nastavak krize i eventualne nove izbore.

Po našoj procjeni sadašnjih političkih odnosa u Gradskom vijeću koalicija se ne može sklopiti, a nema ni želje za novim izborima, pa ako želimo trenutačni izlazak iz krize, onda cilj ne može biti stvaranje nekakvih koalicija, već dogovor o trenutačnom deblokiranju i funkcioniranju grada, rekao je Matković ustvrdivši kako je ponuda HSP-a trenutačno dosad jedina konkretna ponuda za upravljanje gradom.

Na primjedbu novinara da bi se ponuda HSP-a mogla shvatiti i kao ucjena, Matković je odgovorio kako bi "sve ostalo bilo ucjena, uključujući i čekanje razrješenja odnosa na nacionalnoj razini te da se nakon izbora šuti i ništa ne radi".

Na novinarski upit znači li da predsjednik stranke i bivši
gradonačelnik Anto Đapić više nije ni u kakvim kombinacijama za bilo koju dužnost u novome poglavarstvu, Matković je odgovorio kako je Đapić jedini zastupnik HSP-a u novom sazivu Hrvatskoga sabora te kako su se njegove obveze na nacionalnoj razini stoga povećale.

Sav je teret pao na njegova leđa i on je odlučio da će se baviti
isključivo jednim poslom, saborskog zastupnika, a ovdje ostavlja prostor ljudima koji se žele baviti poslovima vezanima isključivo uz grad Osijek, kazao je Matković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene