Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pubertetske muke

Osijek: Srednjoškolke sve češće operiraju uši, nos i usnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škola i izgled čini se zadaju najviše problema srednjoškolcima u jednoj osječkoj gimnaziji. I dok su roditelji iznenađeni problemima svoje djece, psiholozi rezultatima istraživanja baš i nisu iznenađeni.

Rezultati psihološkog istraživanja u jednoj osječkoj srednjoj školi, koji su ovih dana prezentirani na roditeljskom sastanku, pokazali su, kako je srednjoškolcima glavni izvor stresa škola, no odmah na drugom mjestu - vanjski izgled, piše Glas Slavonije koji je i objavio čitavu priču. Ovakvi rezultati dijelom su iznenadili roditelje, koji su ostali zatečeni informacijom o tome koliko su njihova djeca opterećena izgledom.

Pročitajte i ovo Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

Iako ova škola nije željela izlaziti u javnost, osječki psiholozi kažu kako su ovi rezultati očekivani.

No, roditelji osječkih gimnazijalki kažu, kako su dodatno ostali iznenađeni priznanjem svojih kćeri, kako njihova generacija naveliko razmišlja, ali i odlazi na estetske operacije lica. Ovu informaciju potvrdio je za Glas Slavonije i dr. Dario Šoš, vlasnik jedne osječke poliklinike estetsku kirurgiju.

Korekcije nosa i ušiju

'Istina je da u moju ordinaciju dolaze i djevojčice mlađe od 18 godina, ali isključivo u pratnji roditelja, koji moraju dati svoj pristanak i potpis, kojim dozvoljavaju operaciju. U 90 posto slučajeva to su zahtjevi za operacijom nosa i ušiju, a nešto rjeđe usnica. Grudi, kod tako mladih djevojaka, koje još rastu ne bi se trebale operirati, mi to u načelu ne radimo, a moram priznati i da nismo imali takvih zahtjeva. Osobno, ne vidim problem u ovoj vrsti klijenata, jer ako će im to pomoći da se bolje osjećaju, ne vidim razloga da to i ne učine' , kaže dr. Šoš.

>> Nesigurni adolescenti

Recimo i kako se do 18. godine, operacija uški i nosa može provući i kao potreban medicinski zahvat, koji se nerijetko obavlja i u KBC-u Osijek i to na račun HZZO-a

Psiholozi nisu iznenađeni rezultatima

Ovakvi rezultati, dijelom su iznenadili roditelje, koji su ostali zatečeni informacijom o tome, koliko su njihova djeca opterećena izgledom. Iako ova škola nije željela izlaziti u javnost, osječki psiholozi kažu, kako su ovi rezultati očekivani.

'Problem s izgledom u toj dobi nije ništa neočekivano. To je razdoblje kada dječaci gube masno tkivo, dobivaju mišićnu masu, a djevojčice se pretvaraju u žene i dobivaju na težini, što teško podnose. Modni i teen časopisi diktiraju, kako bi trebale izgledati i odijevati se, modna industrija stvara sve manje brojeve, pa se takvim djevojčicama može dogoditi da ne mogu niti naći odjevni predmet svoje veličine, što ih frustrira. Posljedica toga je i nastanak anoreksije i bulimije, kaže doc.dr.sc. Silvija Ručević, voditeljica Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene