Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put u Hrvatskoj

Osijek u školama uveo zaštitu od internet pedofila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U borbu protiv pedofilije na internetu odlučno je krenuo grad Osijek. U sve osnovne škole uvodi se poseban server za zaštitu učenika od takozvanih 'vrebača'. Automatski će zabranjivati pristup stranicama nepoćudnog sadržaja i o njima obaviještavati policiju. Osijek je tako postao prvi grad u Hrvatskoj čiji će učenici, barem u školskim klupama, biti sto posto sigurni od kontakata s pedofilima putem interneta.

Čarima interneta malo koji učenik odolijeva. No jedan 'klik' nerijetko ih odvede i u opasnu zonu. Znatiželja ih često kao na pladnju isporuči 'vrebačima'. Pedofili putem interneta ostvaruju čak 70 posto kontakata s maloljetnicima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija Armagedon U susjedstvu uhićeno sedmero pedofila: Seksualno zlostavljali djecu od 3 do 14 godina, širili dječju pornografiju Ilustracija Golema akcija "Ovakva akcija do sada nije viđena": Privedeno 80 muškaraca osumnjičenih za pedofiliju, među njima zastupnik, profesor, trener...

'Internet je najprikladniji da pedofil ostvari prvi kontakt s djetetom, pod nekom anonimnom maskom. Tu ima slobodne ruke da stekne povjerenje djeteta, da sazna u koju školu ide, koji razred itd.', objašnjava začetnik projekta Tomislav Ramljak.

No i tomu ima lijeka. U osječke školske mreže postavlja se server koji će filtrirati i blokirati nepoćudne sadržaje te o njima izravno obavještavati policiju. Osijek je tako prvi grad u Hrvatskoj koji će svoje osnovnoškolce zaštititi od internet-pedofila.

Zabrana,međutim, nije dostatna. Uz pozitivne, nastavnici svakodnevno djecu educiraju i o 'crnim' stranama interneta. Projekt zaštite djece u školama i svakodnevna edukacija, upozoravaju stručnjaci, neće imati smisla ako i roditelji ne odrade svoj dio posla. Jer slobodno vrijeme djeca i kod kuće najčešće provode uz računalo, i to bez nadzora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene