Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudsko vijeće osječkoga Županijskoga suda proglasilo je liječnika osječke Kliničke bolnice Vladislava Ilina krivim za dva kažnjiva djela primanja mita i nepravomoćno ga osudilo na jednogodišnju zatvorsku kaznu.


Ilin je bio optužen da je kao kirurug u Kliničkoj bolnici u lipnju 2002. od kćeri i zeta pacijentice, koja se liječila u toj zdravstvenoj ustanovi, zatražio 3000 eura, kako bi pacijentici odmah operirao malignom želuca, iako je znao da toga ni idućih dana nije bio raspoređen kao liječnik-operater niti je bolnički odjel podnio zahtjev za operaciju.

Vezani članci Mito, ilustracija (Foto: Pixsell,Dubravka Petric) USKOK istražuje liječnika kod Križevaca, tražio je 100 eura za liječenje pacijenta Slika nije dostupna Osječki liječnik proglašen krivim za primanje mita

Teretilo ga se i da je u rujnu prošle godine u dva navrata od
pacijenta zatražio i primio novac za obavljanje operativnih zahvata na Traumatološkoj poliklinici. 

Pacijent mu je najprije dao 800 kuna, a nakon toga, 20. rujna prošle godine, u jednom osječkom ugostiteljskom
objektu i preostalih 1000 kuna. Nakon toga je optuženik uhićen.

Obrazlažući presudu, sudac Zvonko Vekić ustvrdio je kako je dokaznim postupkom, materijalnim dokazima i iskazima svjedoka nedvojbeno utvrđeno da je optuženik počinio kažnjiva djela za koja ga je optužio osječki Ured USKOK-a te mu je određena kazna u zakonskim okvirima.

Optuženiku Ilinu u kaznu je uračunano vrijeme provedeno u pritvoru, od 20. rujna do 2. listopada prošle godine, a dužan je nadoknaditi troškove sudskog postupka te vratiti protupravno stečenu korist od 1800 kuna.

Kao olakotnu okolnost Vijeće je uzelo u obzir Ilinovu dosadašnju neosuđivanost, a kao otegotnu, činjenicu da je počinio društveno opasno kažnjivo djelo.