Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osijek: Kriza vlasti proširena i na županiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U osječkoj gradskoj vijećnici danas je vladao pravi metež. Iako se skupilo dovoljno vijećnika, sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o sportskoj dvorani, i koja je sazvana na inicijativu gradonačelnika Ante Đapića, ipak nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Sjednicu je sazvao drugi potpredsjednik Vijeća Ivan Bešlić, što su u HDSSB-u ocijenili nelegalnim, budući da se pri sazivanju nije konzultirao s prvim potpredsjednikom Ivanom Bernatovićem. Predsjednik Vijeća Branimir Glavaš u četvrtak je povukao svoju lanjsku izjavu da ga u slučaju odsutnosti zamjenjuje Bešlić, odredivši da ga zamjenjuje Bernatović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mjesna samouprava Osijek: Desnica osvojila 80 posto glasova, SDP seli u oporbu Slika nije dostupna Kritika vlasti u Osijeku Borzan: Neka se Bubalo probudi iz zimskog sna

Iako je sjednicu sazvao Bešlić, otvorio ju je Bernatović kazavši kako je vijećnike obavijestio da se današnja sjednica neće održati, jer se nisu stekli potrebni poslovnički uvjeti te stoga jer vijećnici nisu dobili potrebne materijale, a da će sjednicu Gradskoga vijeća sazvati za 3. rujna.

U dvorani su, uz vijećnike HSP-a, bili vijećnici oporbenih stranaka, SDP-a, HSLS-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a, od kojih je dio, bez obrazloženja i prije početka sjednica, napustio dvoranu. Nazočni nisu bili vijećnici HDSSB-a, ali je u dvorani bilo članova HDSSB-a, koji nisu vijećnici, a pojavili su se i župan Krešimir Bubalo, dožupan Dinko Burić te čelnik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić.

Nakon Bernatovićeva izlaganja gradonačelnik Anto Đapić pozvao je preostale vijećnike da ostanu u dvorani i informiraju se o realizaciji projekta izgradnje sportske dvorane, koji je nazvao najvećim projektom u posljednjih 50 godina, te je pozvao člana Poglavarstva iz HDSSB-a Željka Lijića da podnese izvješće.

Lijić je ocijenio da je riječ o kvalitetnom projektu, na kojemu je dugo radio, kao dio nadležnog gradskog povjerenstva. Ustvrdivši kako ne može raditi protiv takvog projekta, rekao je da stoga podnosi ostavku na sve dužnosti u Gradskom poglavarstvu, kao i u HDSSB-u.

>> Osijek: HSP-ovci podnijeli ostavke u Županijskom poglavarstvu

Bernatović je napustio dvoranu, a vođenje sjednice preuzeo je Bešlić, prema kojemu se uputio predsjednik HDSSB-a i dogradonačelnik Vladimir Šišljagić, te mu povišenim tonom poručio kako nema ovlasti sazivati i voditi sjednicu te da "nema pravo od poslovnika i statuta praviti cirkus". Bešlić je konstatirao da se u dvorani nalazi 11 od 25 vijećnika, a budući da ih se izvan dvorane nalazilo još nekoliko, odredio je stanku od 10 minuta, kako bi se i oni mogli priključiti sjednici.

Šišljagić je izjavio novinarima kako je Lijić istupio bez dogovora s njim i predsjedništvom HDSSB-a, te kako je to za njega "veliko iznenađenje", za koje pretpostavlja da je posljedica pritiska HSP-a na vijećnike i članove HDSSB-a. Tih pritisaka bilo je i prije nego što je rasprava o dvorani došla na dnevni red, a riječ je o dogovoru Đapića i Sanadera za rušenje osječke vlasti, izjavio je.

Budući da je i nakon stanke u vijećnici ostalo samo 11 od 25
vijećnika, Bešlić je kazao kako se sjednica ne može nastaviti, a da će o mogućem nastavku vijećnici biti pravodobno obaviješteni.

Gradonačelnik Anto Đapić izjavio je novinarima kako je na početku sjednice u dvorani bio kvorum, ali da su "stvoreni uvjeti dio vijećnika maknuli iz vijećnice" te da nije bilo potrebe izbjegavati raspravu, koju je pismenim zahtjevom zatražilo 17 vijećnika HDSSB-a i oporbe.

Ocijenivši kako "vrijeme za dvoranu istječe" te da bi privatni
partner mogao odustati od projekta, Đapić je kazao da bi gradnja dvorane mogla doći u pitanje, ako se pravodobno ne donesu potrebne odluke.

"Smeta me bizantinska politika koju cijelo vrijeme provodi Šišljagić i to što svaki tren odlaze po mišljenje u osječku bolnicu. Dvorana nije razlog za raskol s HDSSB-om, već je to njihovo poimanje politike i pad njihova rejtinga u gradu i Slavoniji", ocijenio je Đapić dodavši kako se radije zauzima za nove izbore, nego za preslagivanje odnosa u gradu i županiji.

Istaknuvši kako grad i županija "ne smiju ući u sukob s Vladom" te kako grad ne smije biti ničiji talac, Đapić je ustvrdio da je Glavaš naviknuo "da nije bitno tko je formalno gradonačelnik ili župan, jer je on (Glavaš) morao biti šef".

Na upit novinara hoće li biti nazočan sjednici Gradskog vijeća 3. rujna, na kojoj bi se trebalo glasovati o njegovu opozivu, kazao je kako je HDSSB-u poznato da je u tom terminu već ranije isplanirao službeni put u SAD te da je, u razgovoru s Bernatovićem, pokušao dogovoriti drugi datum za sjednicu. Dodao je kako je putovanje otkazao, a da će svemu što će napraviti idućih dana pravodobno izvijestiti javnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene