Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osijek: HSP ponudio koaliciju HDZ-u, SDP-u i HNS-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik osječkoga HSP-a Gordan Matković izjavio je u Osijeku kako ta stranka nudi stvaranje koalicije HDZ-u, SDP-u i HNS-u, kao način rješavanja krize funkcioniranja grada Osijeka.

Na konferenciji za novinare Matković je rekao kako HSP, nakon nedavno iznesenog prijedloga o 'tehničkoj vladi', predlaže stvaranje velike koalicije koja bi imala 18 od 25 mandata u Gradskom vijeću, jer bi se, kako drži, tako raspodijelila odgovornost za obnašanje dužnosti na više čimbenika, a istodobno smanjio političko-stranački utjecaj na funkcioniranje grada do redovnih izbora, 2009. godine.

Pročitajte i ovo Koalicija - 1 Postizborna slagalica Tko će komu? Nitko ne odaje s kim će koalirati nakon izbora, no ime jedne stranke čuje se najviše: "Ako netko izda..." Slika nije dostupna Đapić gubi HSP HSP-ovac Matković objavio neovisnu kandidaturu za gradonačelnika

Ponovio je kako se HDSSB stajalištem da ne želi pregovarati s HSP-om i HDZ-om, sam isključio iz ovoga poziva.

Komentirajući neslužbene informacije da o formiranju gradske vlasti pregovaraju SDP i HDSSB, Matković je rekao kako mu se činilo da je nedavna koalicija HDSSB-a i HSLS-a u bivšem sazivu Gradskog vijeća bila 'dno političkih igara', ali da ga je ova situacija demantirala.

Ocijenio je kako je 'izgleda u pitanju čista trgovina' jer se znatno veći broj pozicija u vlasti može dobiti suradnjom s HDSSB-om nego u koaliciji četiriju stranaka.

HSP je spreman djelovati i u oporbi, a neka HDSSB i SDP svoje postupke objasne svojim biračima i pitaju ih jesu li glasovali za takvu vlast, poručio je Matković.

Dopredsjednik HSP-a Danijel Srb zapitao je je li HDSSB 'svojim ulaskom u koaliciju s onima koji su možda imali interesa radovati se pritvaranju Branimira Glavaša, izdaje i samoga Glavaša, ili je politička trgovina u gradu došla na razinu da se, bez ikakvog obraza, trguje svim i svačim'.

Pitam i gradski odbor SDP-a kako se odnosi prema svojoj predsjednici, Biljani Borzan, koja je doživjela brojne neugodnosti upravo od onih s kojima se sada želi koalirati, dodao je Srb.

Na novinarski upit je li razjašnjeno tko će biti HSP-ov kandidat za gradonačelnika, on ili Anto Đapić, Matković je kazao kako bi, u slučaju da dođe do političke koalicije stranaka koje su bliske po programima, kandidat bio Đapić, a u slučaju 'tehničke vlade' ili velike koalicije, kandidat bi bio on.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene