Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik osječkoga HSP-a Gordan Matković izjavio je kako rezultati osječkih izbora pokazuju da su građani nagradili njihov rad u gradu u posljednje dvije i pol godine, jer je rezultat gotovo dvostruko bolji nego na izborima 2005.


Dodao je kako bi što prije trebalo prekinuti postojeće stanje u Osijeku sastavljanjem gradske vlasti od ozbiljnih ljudi i stranaka.

Vezani članci Bruna Esih, Zlatko hasanbegović i Karlo Starčević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Neovisni za Hrvatsku i HSP sklopili Sporazum o suradnji na euroizborima Hrvatska stranka prava (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Hrvatska stranka prava traži brisanje svih pravaških stranaka registriranih nakon nje

Na novinarski upit je li bilo preliminarnih razgovora s nekim
političkim strankama oko formiranja nove gradske izvršne vlasti, Matković je kazao kako su u stranci imali informaciju da HDZ razmišlja o koaliciji s HSP-om, dodavši kako "HDZ ulazi u kategoriju ozbiljnih političkih opcija s kojima se može razgovarati".

Naši će uvjeti biti gradski projekti, a ne trgovanje foteljama, rekao je Matković. 

>> Osijek: Na prijevremenim gradskim izborima vodi HSP

Predsjednik osječko-baranjskog Županijskog odbora HDZ-a Tomislav Ivić izjavio je kako je očito da se nova izvršna vlast u Osijeku neće moći sastaviti bez HDZ-a, što je, kako drži, "velika promjena u odnosu na stanje od prije dvije i pol godine".

HDZ će sigurno biti u situaciji da sada može snažno politički
djelovati na sve što se događa u Osijeku, i to je značajan pomak za HDZ, ustvrdio je Ivić.

Predsjednica gradskog SDP-a Biljana Borzan izjavila je kako SDP nikada nije ostvario bolji rezultat na osječkim gradskim izborima te da je stranka i očekivala oko 20 posto glasova.

Činjenica je da u gradu imamo zanimljivu situaciju i vidjet ćemo hoće li se moći postići dogovor o formiranju vlasti, kazala je Borzan.

Komentirajući informacije o mogućoj koaliciji HDZ-a i HSP-a, Borzan je ocijenila kako su to stranke koje nisu sklone zatomiti svoje ambicije i raditi na dobrobit grada.

Dodala je kako će, unatoč mogućoj ponovnoj vlasti građana desne opcije, SDP radije ostati u oporbi, nego ići u nekakvu neprirodnu koaliciju kojom bi si narušio rejting do redovnih lokalnih izbora 2009. godine.

Predsjednik osječkoga HNS-a Ivan Vrdoljak izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatom koji jamči ulazak stranke u Gradsko vijeće, kazavši kako će HNS u tom tijelu biti "korektivni čimbenik" i neće sudjelovati u političkoj trgovini.