Mala hrvatska skijališta privukla su pozornost organizatora Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, Kineza, čije je izaslanstvo jučer obišlo Sljeme i Platak.

Galerija


Usprkos maglovitom, kišnom i tmurnom vremenu bili su zadovoljni viđenim, a najavili su i novi posjet Platku - da se uvjere u ono što su im domaćini pokazivali samo na fotografijama.

Vezani članci Kinez koji je istrčao maraton u svom stanu - 1 Ni koronavirus nije prepreka: Strastveni kineski atletičar u dnevnom boravku istrčao ultramaraton Bolnica u Kini, ilustracija Od koronavirusa umro šef bolnice u žarištu epidemije, vlasti traže da oni koji su preboljeli virus daju krv i pomognu teško oboljelima

Goste iz Kine zanimalo je mnogo toga. Od načina rada, uređenja staza pa do popratnih sadržaja koje nude hrvatska skijališta.

Velik interes organizatora Olimpijskih igara 2022. u Kini za mala hrvatska skijališta, začudio je i domaćine.

''Na neki način je to meni malo mistično, jer u razgovoru nisam uspio zapravo doznati onaj pravi razlog. Oni su došli pod nekom krinkom da žele da im ispričamo naša iskustva koja imamo s našim skijalištima'', rekao je Reno Fleiss iz Hrvatskog skijaškog saveza.

Čelni ljudi malog skijališta nedaleko od Rijeke zadovoljno su trljali ruke. Od današnjih gostiju može se puno toga naučiti.

''Kina je jedna od najvećih zemalja svijeta i sigurno da ima što pokazati po bilo kojem pitanju pa tako i po ovom'', rekao je Alen Udović, direktor Goranskog sportskog centra.

Maglovito, kišno, tmurno vrijeme razočaralo je goste s Dalekog istoka koji su se nadali da će uživati u pogledu na more o kojem su im domaćini govorili.

''Mi nemamo takve mogućnosti, blizinu mora i gorja, kod nas su skijališta visoko u planinama'', rekao je Yan Chong, direktor organizacijskog odbora ZOI 2022.

Domaćim ljudima, iz Rijeke i okolice, blizina gorja i skijališta je normalna stvar. A ni loše vrijeme ne sprječava ih u uživanju na Platku, pa makar samo - gurmanskom.

''Mislim da sigurno stranci vide više mogućnosti nego mi, ali to se polako mijenja'', rekla je Barbara iz Rijeke.

''Intimna atmosfera, domaća hrana, a imamo i dvadesetak ležajeva za ljubitelje prirode koji mogu navečer ostati malo duže, a ujutro prošetati'', istaknula je Nada Brkić, voditeljica Planinarskog doma.

Osim izletnika, Platak bi uskoro trebao početi privlačiti i skijaše, jer je sezona na vratima i s prvim ozbiljnijim snijegom počinju i zimske radosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr