Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši zapovjednik tzv. Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepan Klarić danas je, kao i njegovi suoptuženici, u svojoj obrani odbacio sve optužbe za brutalni ratni zločin u tom logoru, ali i potvrdio da je za ispitivanja zarobljenika bio zadužen SIS.


Kazao je da su djelatnici SIS-a zarobljenike ispitivali u tzv. 'crnoj sobi', no u njoj nije bilo nikakvih zlostavljanja ili sprava za mučenje, već samo jedne švedske ljestve i dva kožna remena za vježbanje.

Bivši čelnik SIS-a Josip Perković, koji je posvjedočio da nitko iz SIS-a nije ispitivao zarobljenike u Kerestincu, kazao je da su u 'crnoj sobi', nakon prigovora Međunarodnog crvenog križa, pronađene sprave kojima su zatvorenici brutalno zlostavljani, često i seksualno.

Vezani članci Harvey Weinstein i Georgina Chapman (Foto: AFP) Proći će nekažnjeno: Seksualni predator nagodio se sa svojim žrtvama za 44 milijuna dolara Zdravko Mustač (Foto: Peter Kneffel/DPA/PIXSELL) Zdravko Mustač izručen Hrvatskoj i doveden u Remetinec

Klarić je pak ustvrdio da su mnogi svjedoci koji su kao žrtve ispitani u ovom postupku iznijeli niz osveta i objeda, posebno što se tiče optužbi za seksualna zlostavljanja. 'U Kerestincu, kao i prvom Konačištu u zagrebačkoj Gajevoj ulici nije bilo ubojstava niti silovanja', kazao je Klarić, ustvrdivši da mu optužbe vrlo teško padaju jer sva krivnja pada na njega i četvoricu njegovih podređenih.

>> Zarobljenicima u Kerestincu lomljena rebra

Prisjetio se i da se kao zapovjednik prvog konačišta u Gajevoj ulici, a na to mjesto postavio ga je vrh obrane Zagreba, protivio da se nakon zarobljenih propadnika JNA tamo dovode i pripadnici paravojnih postrojbi, uvjeren da bi ih trebao zbrinjavati MUP. U Gajevoj, a kasnije i Kerestincu tako se našlo 'raznih špijuna', no većina ih se htjela predstaviti kao civili, ustvrdio je Klarić.

Dodao je da je Kerestinec često bio pod nadzorom raznih promatrača i medija, dok je za reagiranje Crvenog križa zbog odnosa prema dvojici zatvorenika kazao da to dokazuje tek da je bilo "ekscesa", ali ne i ratnog zločina. Svoju smjenu s dužnosti zapovjednika Klarić je pojasnio neslaganjem s Matom Laušićem, tadašnjim zapovjednikom vojne policije koja je nešto prije Klarićeve smjene preuzela osiguranje u Kerestincu.

Drugooptuženi Dražen Pavlović ustvrdio je da je za 90 posto stvari koje su se navodno događale u Kerestincu čuo tek na suđenju, jer sa zatvorenicima nije imao nikakve veze. Slično je u svojoj obrani rekao i petooptuženi Goran Štrukelj, dok je trećeoptuženi Viktor Ivančin kazao da je zarobljenicima znao donositi razne potrepštine. Podsjetio je i da je jednog od zarobljenika, kada ga je izudaranog vidio u sobi, odveo u bolnicu na Sveti Duh, nakon što ga nisu htjeli primiti u ambulanti na Selskoj ulici i zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj.

Jedino je četvrtooptuženi Željko Živjec odbio iznositi obranu, ponovivši da se brani šutnjom. Suđenje se nastavlja sutra kada se očekuju završne riječi tužiteljstva i obrane. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook