Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije oporbe

Čačić zabezeknut cijenom gaude: "Znam da politika od građana često radi budale, ali ne treba ni s tim pretjerivati"

Radimir Čačić
Radimir Čačić Foto: Patrik Macek/Cropix
Novi, peti Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena oporbeni zastupnici u petak su dočekali s kritikom, naglasivši da je Vlada pri donošenju mjera trebala biti socijalno osjetljivija prema najugroženijim građanima.

Božo Petrov (Most) smatra da 50 eura koje će kao "jednokratnu kap kiše" dobiti obitelj za jedno dijete nije dovoljno kada se zna da su troškovi dosad zbog inflacije rasli više od 450 eura mjesečno. "Oni će dobiti 50 eura jednokratno i to su odnosi", poručio je.

Naveo je kako je Vlada dosadašnjim paketima pomoći podijelila milijardu eura, ali je i u posljednje dvije godine zaradila oko dvije milijarde eura zbog inflacije i preko leđa građana.

Smatra kako premijer Andrej Plenković "nije u realitetu" jer, kako kaže, odavno nije osobno otišao u trgovinu. Stoga ga je pozvao da se prošeće do trgovine "gdje bi mu građani mogli dati nekoliko realnih i korisnih savjeta koje mu njegovi plaćeni savjetnici ne znaju dati".

Petrov smiješnim drži i ograničavanje cijena 30 proizvoda kako bi se uštedjelo 12,50 eura, a troškovi su rasli 450 eura u dvije godine.

Čelnik Mosta smatra i da Vlada ima sredstava da omogući univerzalni fiksni dječji doplatak, da se najniže mirovine indeksiraju po stopi inflacije te ima i prostora da smanji porez na dohodak kako bi poduzetnici mogli zaposlenicima dati veću plaću.

Pročitajte i ovo Ilustracija za lošije plaćamo više Širi se novi trend varanja kupaca, teško ga je otkriti: "Ljuta sam jer to više nije isti proizvod, a plaćam skuplje"

Benčić: Državni proračun najveći profiter inflacije

Sandra Benčić (Možemo!) ocijenila je da premijer jučer predstavljenim mjerama "lijepi flastere" s obzirom na to da je državni proračun najveći profiter inflacije.

"Kada Plenković to predstavlja kao da je on stvorio ta sredstva pa ih onda dijeli onome kome misli da treba, zapravo se radi o tome da se samo dio novca koji je državni proračun profitirao na račun inflacije vraća onima koji su taj novac uplatili jer su im povećane cijene", navela je.

Upitala je zašto mjere nisu tako naciljane da u većoj mjeri pomognu onima koji imaju niži dohodak i viši stupanj inflacije, nego idu horizontalno prema svima, uključujući i one za umirovljenike.

Pročitajte i ovo Spašavanje na Biokovu Ozlijeđen je FOTO Ah, te japanke! HGSS-ovci mladića s Biokova spuštaju užetom: "Ovo je najgori slučaj koji sam vidio"

Benčić je ocijenila kako je u Hrvatskoj inflacija veća od prosjeka Europske unije iako je Vlada intervenirala zato što se nama inflacija lijepi na strukturne, sustavne probleme koje "HDZ namjerno i sustavno ne rješava 30 godina".

Smatra kako je za sustavno smanjenje inflacije važno jačanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, izrada modela potrošačke košarice Državnog zavoda za statistiku, ali i produžavanje zakona o ekstraprofitu na 2023. i najave i za 2024. godinu.

Peović: Imamo regresivni porezni sustav koji preferira bogataše

Katarina Peović (Radnička fronta) rekla je kako se odbijaju uhvatiti u raspravu oko jučer predstavljenih mjera u "maniri TV prodaje", dok istovremeno ministar Grlić Radman zarađuje dva milijuna eura i plaća na to porez od samo 12 posto.

"Navodna socijalna osjetljivost tih mjera i socijalna osjetljivost minireformiranog poreznog sustava apsolutno nije nikakva socijalna mjera i nije suprotstavljanje onome što svi ekonomski stručnjaci govore - da imamo vrlo regresivni porezni sustav koji preferira bogataše, a diskriminira siromahe", rekla je Peović.

Radnička fronta stoga predlaže da se oporezuju najbogatiji - uvođenjem poreza na neto bogatstvo koji bi zahvatio imovinu oko jedan posto najbogatijih hrvatskih kućanstava ili njih 12 do 15 tisuća. Predlaže da vrijednosna granica od koje se počinje obračunavati porez na neto bogatstvo bude 700.000 eura.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamrznute cijene VIDEO Plenković kao na TV reklami za tjednu akciju: "Hrenovke, pileće ili pureće, kilogram 2,69"

Čačić: Hrvatska i dalje druga najgora u EU-u

Vladine mjere, posebice ograničavanje cijena 30 osnovnih proizvoda, nisu se dojmile reformista Radimira Čačića.

"Jasno je da je odabran trenutak za taj igrokaz poslije sezone. U njoj smo imali pojačanu potrošnju zbog turista, sada se svodimo na našu kupovnu moć, cijene moraju stati i djelomično se spuštati", kazao je i dodao da to tržište regulira i bez Vlade.

Čačić kaže kako je Hrvatska i nakon postojeća četiri i novog paketa mjera, druga najgora u EU-u, da su se, osim Slovačke, svi drugi uspješnije borili s inflacijom, bitno snažnije i bolje pomogli svojim građanima. Ova Vlada bila je izrazito neuspješna, prosječna inflacija u eurozoni je 5,3, a naša je 7,9, naveo je i naglasio da inflaciju najviše osjećaju umirovljenici.

Najveći dio zemalja ima 13. mirovnu, Španjolska i Austrija i 14., kazao je i poručio kako je vrijeme da to sada učini i naša Vlada.

Pročitajte i ovo Požar u restoranu Mlinski kamen - 4 Uzrok nepoznat VIDEO/FOTO Buktinja progutala restoran u poznatom izletištu, vlasnici shrvani: "Ostali smo bez svega"  

Vladin igrokaz

Na presici u Saboru Čačić je rekao kako je ovaj paket pomoći jedna "ozbiljna papazjanija". Slikovito je komentirao i zamrzavanje cijena 30 proizvoda.  

"To sam čuo kad sam rezao jednu gaudu koju volim i vidim cijenu od 6 eura, a ovim mjerama predviđeno je da se s 9 spusti na 6. Ja sam je neki dan jeo po toj cijeni, tako da ne znam što će spuštati", rekao je Čačić i dodao: "Ja znam da politika od građana često radi budale, ali ne treba ni s tim pretjerivati", prenosi N1.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene