Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

"Ovo neće biti dugoročne mjere": Filipović o zamrzavanju cijena i hoće li biti nestašica. Upitan zašto još uvijek nije smijenjen šef HEP-a

Aktualno Galerija Davor Filipović, ministar - 5 Davor Filipović, ministar - 5 Foto: DNEVNIK.hr Davor Filipović, ministar - 4 Davor Filipović, ministar - 4 Foto: DNEVNIK.hr Davor Filipović, ministar - 3 Davor Filipović, ministar - 3 Foto: DNEVNIK.hr Davor Filipović, ministar - 2 Davor Filipović, ministar - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Filipović, ministar - 1 Galerija 1/5 >>
Novinarka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović o mjerama koje je Vlada donijela da spriječi rast cijena namirnica razgovarala je s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem.

Vlada je zamrznula 30 proizvoda - čokolada, riža i wc papir najjeftniji su.

"Rekao bih prvo da smo kroz ovaj peti paket mjera koji je težak skoro 500 milijuna eura htjeli zaštiti standard hrvatskih građana, djelovati na usporavanje inflacije i pružiti jedan stabilan okvir za poslovanje za naše poduzetnike", započeo je ministar Davor Filipović.

Nije htio detaljnije komentirati reakcije trgovaca. 

"Ja sam vodio jedan dijalog s njima u utorak, jučer ih je premijer pozvao na sastanak. Vjerujem da su oni svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Uostalom svi oni su pokazali spremnost ići i pomoći hrvatskoj vladi i građanima", rekao je i naveo primjer: "Recimo Konzum je rekao da će ukupnu vrijednost od 365 proizvoda, to je njihova košarica koja se može pratiti na našoj stranici, da će vrijednost košarice koja je porasla 3,67 posto vratiti na vrijednosti s kraja prošle godine."

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Aktualne teme Na sastanku predsjedništva SDP-a komentirale se cijene i opoziv: "Oporoba ima gotovo jedinstven stav, nemaju oni iluzija"

Svi drugi su isto tako odlučili sudjelovati. "Svi su načelno podržali ovu ideju", rekao je.

Postavlja se pitanje kako je odlučeno koji će se proizvodi smanjiti i koliko.

"Na nekim proizvodima ima manje prostora za smanjenje cijena, na nekima više", poručio je pa pojasnio: "Mi smo se odlučili na ovo dodatno ograničavanje cijena jer je prošli mjesec došlo do laganog skoka inflacije. Vlada je napravila sve kako bi inflacija išla prema dolje. Regulirali smo cijenu električne energije. Naši građani plaćaju drugu najnižu cijenu električne energije u cijeloj Europi."

Odmah nakon najave o zamrzavanju cijena pojavio se strah od nestašica.

"Sjećate li se prošle godine u isto ovo vrijeme ograničili smo devet proizvoda. Priča koju ste tada mogli čuti od pojedinih aktera u medijskom prostoru je da će biti nestašice. Nije bilo nestašice niti jednog proizvoda, a cijena je pala", podsjetio je ministar.

Unatoč tome što je sada ograničena cijena većeg broja proizvoda, smatra da neće biti nestašice ni ovaj put.

"Ovo neće biti dugoročne mjere. Pratit ćemo i analizirati situaciju", rekao je.

Doima se kao da je ovo sad lančani pritisak - Vlada na trgovce, a oni na dobavljače.

"U ovoj situaciji kada funkcioniramo u vrijeme krize svatko mora dati svoj obol. Svatko mora pogledati gdje može nešto sniziti. Svima je u interesu zaštita standarda građana. Ako je kupovna moć građana dobra onda će oni moći trošiti u trgovačkim lancima i kupovati."

Devet mjeseci Vlada je praktički u sukobu s trgovcima i onda odjednom sve dogovara u 72 sata.

Pročitajte i ovo Ilustracija za lošije plaćamo više Širi se novi trend varanja kupaca, teško ga je otkriti: "Ljuta sam jer to više nije isti proizvod, a plaćam skuplje"

"Oni su shvatili trenutak u kojem se nalazimo. Njima inflacija ne odgovara", rekao je Filipović negirajući postojanje sukoba.

"Vlada neće dozvoliti nikome da ostvarujući ekstraprofite preko leđa hrvatskih građana dovodi u pitanje velike ciljeve koje smo postigli", komentirao je mogućnost uvođenja poreza na ekstraprofit. "Uvijek su sve opcije otvorene. Sve se može postići konstruktivnim razgovorom, ali država ima mehanizme koje može u svakom trenutku povući."

Za kraj na pitanje novinarke nije htio komentirati zašto šef HEP-a Frane Barbarić još nije smijenjen. 

"Premijer je više puta odgovarao na to pitanje. Nemam što za dodati na ono što je rekao", odbio je išta reći.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene