Obavijesti Video Pretražite Navigacija
borba s inflacijom

Pogledajte za kojih se 30 proizvoda zamrzava cijena, koliku će naknadu dobiti umirovljenici, nezaposleni...

Andrej Plenković
Andrej Plenković Damjan Tadic/Cropix
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Damjan Tadic/Cropix Novi paket mjera Vlade za nisku cijenu električne energije - 1 Novi paket mjera Vlade za nisku cijenu električne energije - 1 Foto: Vlada RH Novi paket mjera Vlade za nisku cijenu električne energije - 2 Novi paket mjera Vlade za nisku cijenu električne energije - 2 Foto: Vlada RH Novi paket mjera Vlade za nisku cijenu električne energije - 5 Novi paket mjera Vlade za nisku cijenu električne energije - 5 Foto: Vlada RH +21 Novi paket mjera Vlade za nisku cijenu električne energije - 4 Galerija 1/26 >>
Stiže novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu kako bi se lakše nosili s inflatornim udarom. Već od 18. rujna zamrzavaju se cijene za još 23 osnovna proizvoda.

Vlada je predstavila novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu koji stupa na snagu 1. listopada, a vrijedan je 464 milijuna eura za period od šest mjeseci.  

Cijena električne energije za građane, poduzetništvo i institucije ostaje ista. Ograničene su cijene za još 23 proizvoda, sada ukupno 30, a vraćene su razinu od prije 1. siječnja ove godine. Jedino ova mjera na snagu stupa već u ponedjeljak 18. rujna.

Umirovljenici, korisnici dječjeg doplatka, nezaposlene osobe, dobit će jednokratnu pomoć za ublažavanje inflatornog udara. 

U uvodnom dijelu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktulane teme. Izrazio je sućut Maroku i Libiji i obiteljima stradalih u potresu i poplavama. Vlada je odobrila pomoć Maroku u iznosu od pola milijuna eura. Rekao je da će u danima koji slijede Vlada vidjeti na koji način pomoći i Libiji. Kazao je da je Hrvatska u plusu zbog članstva u EU-u za čak 12 milijardi eura. 

Osvrnuo se i na predstavljanje novih mjera za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece. 

"Tu se radi o velikom broju novih mjera kojima osnažujemo prava žrtava", istaknuo je dodajući da su poslali jasnu poruku kako je ubojstvo žena neprihvatljivo. Najavio je da će se promijeniti i Obiteljski zakon kako bi se zaštitila djeca koja su izložena nasilju u obitelji. 

"Za razliku od onih političkih aktera koji nasilje u obitelji pokušavaju podvesti pod ideološko pitanje čime relaziviziraju ovaj važan problem, pozicija Vlade je od početka da borba protiv nasilja nema alternativu", poručio je.  

Kazao je da će danas biti usvojen paket tri zakona koji sadrže mjere za bolju zaštitu dužnika prije i nakon kupoprodaje potraživanja. 

"HNB će nadzirati potraživanja koja izlaze iz bankarskog sektora dok će za ostala potraživanja biti zadužen Inspektorat. Također, uvode se mjere da se potrošačima ponudi otkup potraživanja", istaknuo je.  

Država će sufinancirati smještaj u vrtićima

Plenković je rekao da je Vlada izradila novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića, kojim će gradovi i općine dobiti sredstva koja će im rasteretiti proračune, a također se omogućuje smanjenje roditeljske participacije u cijeni dječjeg vrtića. 

"Osiguravamo sredstva jedinicama lokalne samouprave za vrtiće kojima su oni osnivači, ali i privatnih vrtića i sufinanciramo od 6,25 posto pa čak do 50 posto prosječne cijene smještaja po djetetu ovisno o stupnju razvijenosti grada ili općine. S time krećemo već od 1. listopada. Za Zagreb će to primjerice biti 7,7 milijuna eura", najavio je Plenković.  

Tim modelom se smanjuje roditeljska participacija za smještaj djece u vrtićima. 

Time ćemo pridnijeti našem cilju da 90 posto djece u Hrvatskoj ima smještaj u vrtićima, a prije tri godine imali smo 70 posto, poručio je premijer. 

Plenković: Mjere su rezultat širokiih konzultacija

Kad je riječ o novim mjerama, Plenković je rekao: "Novi paket mjera ima za cilj održati nisku cijenu električne energije. Cijena električne energije za sve ostaje ista. Ovo je poruka ekonomske sigurnosti, stabilnosti i predvidivosti."

Kazao je da mjere imaju za cilj da se putanja smanjivanja stope inflacije ubrza te da se građanima omogući povoljnija cijena za brojne proizvode.

"Trgovački lanci izrazili su spremnost dati svoj doprinos i pojeftiniti brojne proizvode. Siguran sam da će mnogi vratiti cijene na kraj prošle godine. Računam na njihovu kooperativnost. Kad je riječ o sastanku s predstavnicima banaka, ključno je da će se povećati kamatne stope na štednju građana. To ide u prilog građanima, a ujedno je protuinflacijska mjera", istaknuo je Plenković dodajući da povećavanje stopa na štednju neće povećati kamate na stambene i gotovinske kredite.  

Mjere Vlade  

Cijena struje

Premijer predstavlja mjere. Rekao je da je cilj zadržati nisku cijenu energije. 

Nove mjere koje će stupiti na snagu 1. listopada i trajati do konca ožujka vrijede 644 milijuna eura. One koje su na snazi vrijede 581 milijun eura, a bit će predstavljene i mjere od 1,212 milijuna eura. 

"Prvi cilj je zadržati nisku cijenu energije, a ta mjera je vrijedna 288 milijuna eura. Prosijek EU-a je 141 euro po megavat satu, najskuplji je Dublin. Zagreb je uz Budimpeštu najjeftiniji po cijeni struje. Cijena za kućanstva cijena struje ostaje ista, ali se povisuje prag sa 2500 na 3000 kWs. To znači da naša kućanstva mogu potrošiti više struje po povoljnijoj cijeni. Ova mjera sa odnosi na 2,2 milijuna mjernih mjesta i znosi 102 milijuna eura", objasnio je premijer.   

Andrej Plenković Novi paket mjera Vlade za nisku cijenu električne energije - 1 (Foto: Vlada RH)

Andrej Plenković Novi paket mjera Vlade za nisku cijenu električne energije - 2 (Foto: Vlada RH)

Vlada će sufinancirati i dalje struju za javni sektor. Obuhvaćeno je skoro 120 tisuća korisnika. Mjera košta oko 100 milijuna eura. 

Andrej Plenković Novi paket mjera Vlade za nisku cijenu električne energije - 5 (Foto: Vlada RH)

Cijena struje za malo i srednje poduzetništvo subvencionirat će se kao i do sada, a mjera je teška 86 milijuna eura. 

Andrej Plenković Novi paket mjera Vlade za nisku cijenu električne energije - 4 (Foto: Vlada RH)

"Obrtnici i poduzetnici mogu mirno planirati svoje obaveze", poručio je premijer.  

Potpora umirovljenicima

Inflatorni udar najviše pogađa umirovljenike koji imaju najniža primanja. Stoga je plan da umirovljenici s mirovinama do 700 eura dobiju antiinflacijski dodatak od 60 do 160 eura.

Paket obuhvaća oko 700 tisuća umirovljenika s mirovinom do 700 eura, a prvi puta su obuhvaćeni i zaposleni umirovljenici. 

Svi koji imaju do 300 eura dobit će jednokratno 160 eura, onima s mirovinama od 300 do 435 eura mirovine bit će isplaćeno 120 eura, onima s 435 do 570 eura mirovine 80 eura, dok će ostalima s mirovinama od 700 eura jednokratno isplatiti 60 eura. 

Andrej Plenković Mjere Vlade - umirovljenici (Foto: Vlada/Screenshot)

Andrej Plenković Dosadašnje mjere za umirovljenike (Foto: Vlada/Screenshot)

Korisnici dječjeg doplatka

Jednokratnu pomoć države dobit će i korisnici dječjeg doplatka. Za jedno djece 50 eura, za dvoje djece 100 eura, za troje 150, četvero 200 eura, a za petero vi više djece 300 eura.  

Andrej Plenković Novi paket mjera Vlade za zaštitu od inflacije - 1 (Foto: Vlada RH)

Zamrzavaju se cijene za 30 proizvoda

Uz sedam proizvoda kojima su zamrznute cijene, dodana su 23 nova kojima se cijene ograničavaju i vraćaju se na razinu od prije 1. siječnja ove godine. Ova mjera stupa na snagu 18. rujna. 

"Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena, na kraju prošle godine koštala bi 99,68 eura, a po novom cijenama 76,19 eura što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 eura", rekao je premijer Plenković.

Andrej Plenković Proizvodi čije je cijene Vlada ograničila - 4 (Foto: Vlada RH)

Andrej Plenković Proizvodi čije je cijene Vlada ograničila - 1 (Foto: Vlada RH)

Andrej Plenković Proizvodi čije je cijene Vlada ograničila - 3 (Foto: Vlada RH)

Andrej Plenković Proizvodi čije je cijene Vlada ograničila - 2 (Foto: Vlada RH)

"Svi će trgovci dobiti oznaku za ograničene cijene tako da svi potrošači jasno vide", istaknuo je premijer. 

Andrej Plenković Oznaka kojom će biti označeni prozvodi s ograničenom cijenom (Foto: Vlada RH)

Naknade u sustavu socijalne skrbi

Jednokratnu novčanu naknadu dobit će 173 tisuće osoba od kojih je čak 140 tisuća osoba s invaliditetom koje će imati pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura. 

Andrej Plenković Nove Vladine jednokratne mjere pomoći - 1 (Foto: Vlada RH)

Nezaposlene osobe dobit će jednokratnu naknadu od 100 eura.  

Andrej Plenković Nove Vladine jednokratne mjere pomoći - 3 (Foto: Vlada RH)

Potpore za poljoprivrednike

Za ublažavanje posljedica nepogoda poljoprivrednici će dobiti sveukupno 25 milijuna eura, a dobit će i naknadu za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge. 

Andrej Plenković Mjere za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge - 1 (Foto: Vlada RH)

Andrej Plenković Mjere kreditiranja poljoprivrednika i proizvođača (Foto: Vlada RH)

Andrej Plenković Vladina mjera za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda za poljoprivrednike (Foto: Vlada RH)

Andrej Plenković Mjere za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge - 2 (Foto: Vlada RH)

Cijena plina

Objavljena je i mjera potpore poduzetnicima i kućanstvima za nabavku plina i toplinske energije, odnosno pomoći ugroženim kupcima energenata.

Andrej Plenković Cijena plina za kućanstva zadržava se do 1. travnja 2024. godine (Foto: Vlada RH)

Andrej Plenković Cijena plina za kućanstva (Foto: Vlada RH)

Andrej Plenković Vladina potpora za poduzetnike vezana za cijenu plina (Foto: Vlada RH)

Andrej Plenković Snižena stopa PDV-a na energente (Foto: Vlada RH)

 

 

Paket Mjera Vlade by DNEVNIK.hr on Scribd

 

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene