Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo morate znati

Trgovci najavili i akcije i sniženja. Znate li u čemu je razlika i o kojim je zapravo cijenama riječ?

Aktualno Galerija Ilustracija - 4 Ilustracija - 4 Foto: Getty Images Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 Foto: Getty Images Ilustracija - 2 Ilustracija - 2 Foto: Getty Images +0 Ilustracija - 1 Galerija 1/4 >>
Trgovci često najavljuju razne akcije i sniženja zbog kojih građani pohrle u u kupovinu, u nadi da će uloviti proizvod po nižoj, sniženoj cijeni. No znate li zašto je cijena proizvoda u određenom trenutku snižena te koliko dugo može takva ostati?

Svako umanjene cijene proizvoda od one cijene koju proizvod ima kada je u redovnoj prodaji, prema Zakonu u o zaštiti potrošača spada u kategoriju posebnih oblika prodaje.

To su: akcijska prodaja, rasprodaja, sezonsko sniženje, prodaja robe s greškom i prodaja robe kojoj istječe rok uporabe. Što točno znači svaka od njih, koja su pravila i koje su razlike, pročitajte u nastavku. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi zakon Nasilnicima će biti teže doći do žrtve, a nakon tragedije koja je uzdrmala regiju uvodi se još jedno pravilo

Akcijska prodaja

Akcijska prodaja je prodaja određenih proizvoda po cijeni koja je niža od cijene tog proizvoda u redovnoj prodaji.

Rasprodaja

Rasprodaja je prodaja proizvoda po nižoj cijeni u slučaju:

  • prestanka poslovanja trgovca
  • prestanka poslovanja u dosadašnjim poslovnim prostorijama
  • prestanka prodaje određenog proizvoda 
  • kada je poslovanje trgovca ozbiljno ugroženo
  • obavljanja složenijih građevinskih radova unutar poslovnih prostorija ili na njima.

Sezonsko sniženje

Sezonsko sniženje je prodaja proizvoda po sniženoj cijeni nakon proteka sezone. Točno su određeni datumi sezonskog sniženja, odvijaju se dva puta godišnje i mogu trajati najdulje 60 dana.

  • Zimsko sezonsko sniženje započinje od 27. prosinca.
  • Ljetno sezonsko sniženje započinje od 1. srpnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajući podaci Više od 300 milijuna djece živi u ekstremnom siromaštvu: "Lišeni ne samo najosnovnijih potreba već i dostojanstva, životnih prilika i nade"

Roba s greškom

Ako trgovac prodaje robu koja ima grešku, mora jasno, vidljivo i čitljivo označiti da je riječ o prodaji robe s greškom te upoznati potrošača u čemu se sastoji greška na robi.

Roba kojoj istječe rok uporabe

Roba koja se prodaje po nižoj cijeni od redovne jer joj istječe rok uporabe mora imati dodatno jasno, vidljivo i čitljivo istaknut krajnji rok uporabe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Pitali smo vas kolika plaća bi vam bila dovoljna za normalan život: Odgovori su iznenađujući

Tijekom trajanja bilo kojeg od ovih posebnih oblika prodaje, trgovac je dužan istaknuti i redovnu cijenu proizvoda kao i najnižu cijenu proizvoda u zadnjih 30 dana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene