Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dokaz da Vlada glavinja'

'BRZOPLETO I ZA PREMALU CIJENU' Je li Vlada donijela ishitrenu odluku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok pljušte zahtjevi za ostavkama, preslagivanjem i novim izborima, premijer je u petak priopćio kako je država prodala svoje udjele u Končaru. Dobivenih 360 milijuna kuna kritizira oporba - da Vlada nije donijela ishitrenu odluku, novca je moglo biti puno više.

Pozvao je potpredsjednike Vlade na ostavku, a premijer je zatim, kao da zemlju ne trese najveća politička kriza, mirno nastavio... 'Kad je riječ o reformama aktivirali smo prodaju Končara za 360 milijuna kuna i to je samo jedan primjer', rekao je prekjučer Tihomir Orešković.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 1200 radnika dalo otkaz Traži se novi strateški partner Uljaniku? Končar polovicu novca ne da, plaća nema, a radnici odlaze Slika nije dostupna "Šurovao s Končarom" Živi zid prijavio Jakovčića, on im odgovorio: "Hvala što mi pomažete"

Državne dionice Končara prodane su mirovinskim fondovima. Brzopleto i za premalu cijenu - poručuju SDP-ovci. 'To je dokaz da Vlada glavinja i baulja. U trenutku kada vlada ne funkcionira to se jednostavno ne radi jer je to štetno i za društvo i za državu a i za samu dionicu Končara', smatra SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

Dobit Končara prošle je godine bila 165 milijuna kuna. U Končaru je zaposleno 3700 ljudi. Hidroelektrane, vlakovi, tramvaji - polovicu proizvedenog Končar izvozi.

Ivan Sinčić pak tvrdi - prodaja 20 posto državnih udjela u Končaru neće utjecati na smanjenje javnog duga. 'Za nekakvih 360 mil da smanjimo dug je besmislena jer kad stavite u kontekst da godišnje imamo nekih 10- 15 milijardi samo za servisiranje kamate dobijete da je to samo za 10 - 15 dana servisiranja kamata', kaže Sinčić.

Odluka o prodaji udjela šokirala je sindikaliste i radnike. Smatraju je nezakonitom, jer HANFA nije dala odobrenje za prodaju. I tvrde - država je, bez žurbe, mogla privatizaciju provesti na drugačiji način.

'Očito panika kad se ovako brzo sve radilo, likvidnost države očito je ugrožena. Naročito poslije neprodavanja ovih obveznica ja mislim da je ovaj potez ishitren i autogol hrvatske vlade', smatra Vedran Dragičević iz Sindikata metalaca Hrvatske.

A premijer, bez obzira na najave preslagivanja i novih izbora, optimistično poručuje - bolju ponudu za prodaju obveznica očekuje u srpnju.

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene