Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet svađa oko 90- ih

Oporba 'frustrirana' zbog korupcije u javnim poduzećima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oprečno o gubicima u državnim poduzećima- dok oporba upozorava da su državna poduzeća često služila samo kao izvor novca za stranke na vlasti, vladajući ističu kako dobri ili loši poslovni rezultati ovise o osobnoj odgovornosti onih koji upravljaju poduzećima.

‘Državna poduzeća služila su kao zavod za zapošljavanje vladajuće stranke’, ocijenio je Ivo Jelušić iz SDP- a u raspravi o izvješću o poslovanju poduzeća od posebnog državnog interesa, te je dodao kako su aktualne afere dokaz izvlačenja velikog novca iz javnih poduzeća.

Pročitajte i ovo Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju Saudijska Arabija Ministarstvo obrane Europska država nastavila je plaćati milijune na saudijski račun usred najvećeg korupcijskog skandala u povijesti

>> 'Sanader štitio članove HDZ-a, Kosor ne'

‘Silni su se novci izvlačili za interese stranaka i pojedinaca, koji su jako dobro živjeli, a sve smo mi plaćali’, poručio je, ističući i da se na vodeća mjesta u državnim poduzećima dolazilo po načelu - slušaj i radi što ti se kaže.

‘Post festum, u 2010. godini, doznajemo za famozni sastanak u vladi gdje se državnim poduzećima sugeriralo da posluju s Fimi medijom, doznajemo i za druge afere koje se danas valjaju u javnost, u DORH-u i sudovima. One pokazuju da su sredstva državnih poduzeća bila rezervni izvor za pokriće stranačkih i troškova odabranih i pravovjernih pojedinaca', poručio je Goran Beus Richembergh iz koalicije HNS/ HSU.
 

'Uđi i kradi'

Damir Kajin već standardno osebujno opisuje situaciju, te kaže kako se od 2004. do 2010. radilo po načelu 'uđi i kradi', no njega jednako zabrinjava i činjenica da tajkuni iz 90- ih neće zakonski odgovarati niti vratiti ukradeni državni novac.
‘Nije problem pokrenuti kazneni postupak protiv bivšeg premijera, ali volio bi vidjeti kada će se tako ići i protiv nekog od tajkuna iz 90-ih’, komentirao je Kajin.

I HDSSB- ovac Dinko Burić smatra da su HDZ- ovci u državnim poduzećima, odgovorni za ‘besprimjernu pljačku’. ‘HDZ-ov slogan 'Država to sam ja' jako je opasan za demokraciju, ali još je opasniji što nisu stali samo na riječima, već su trgovačka društva u državnom vlasništvu pretvarali u privatne tvrtke’, kazao je.

'Svi busaju u prsa domoljubljem'

Goran Marić iz HDZ- a, brani vladajuće ističući kako je problem državnih poduzeća u članovima njihovih uprava te nadzornih odbora. ‘Imamo ljudi, ali problem je u selekciji’, poručio je.

‘Često gledamo kako se svi busaju u prsa domoljubljem, a domoljublje se mjeri kakav je odnos prema državi. Trebaju nam oni koji prema javnoj imovini imaju bolji odnos nego prema osobnoj’, istaknuo je Marić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene