Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oprečno o gubicima u državnim poduzećima- dok oporba upozorava da su državna poduzeća često služila samo kao izvor novca za stranke na vlasti, vladajući ističu kako dobri ili loši poslovni rezultati ovise o osobnoj odgovornosti onih koji upravljaju poduzećima.


‘Državna poduzeća služila su kao zavod za zapošljavanje vladajuće stranke’, ocijenio je Ivo Jelušić iz SDP- a u raspravi o izvješću o poslovanju poduzeća od posebnog državnog interesa, te je dodao kako su aktualne afere dokaz izvlačenja velikog novca iz javnih poduzeća.

>> 'Sanader štitio članove HDZ-a, Kosor ne'

Vezani članci Lijekovi, ilustracija USKOK podigao optužnicu protiv liječnika: Za 3500 kuna mita pacijentima propisivao lijekove tvrtke drugookrivljenog Adrijana Jurišić: Supruga poginulog biciklista - 9 Lokalni moćnik usmrtio biciklista, vratio se ukloniti dokaze pa pobjegao. Osudili ga na godinu dana, obitelj je shrvana: "To je neoprostivo"

‘Silni su se novci izvlačili za interese stranaka i pojedinaca, koji su jako dobro živjeli, a sve smo mi plaćali’, poručio je, ističući i da se na vodeća mjesta u državnim poduzećima dolazilo po načelu - slušaj i radi što ti se kaže.

‘Post festum, u 2010. godini, doznajemo za famozni sastanak u vladi gdje se državnim poduzećima sugeriralo da posluju s Fimi medijom, doznajemo i za druge afere koje se danas valjaju u javnost, u DORH-u i sudovima. One pokazuju da su sredstva državnih poduzeća bila rezervni izvor za pokriće stranačkih i troškova odabranih i pravovjernih pojedinaca', poručio je Goran Beus Richembergh iz koalicije HNS/ HSU.
 

'Uđi i kradi'

Damir Kajin već standardno osebujno opisuje situaciju, te kaže kako se od 2004. do 2010. radilo po načelu 'uđi i kradi', no njega jednako zabrinjava i činjenica da tajkuni iz 90- ih neće zakonski odgovarati niti vratiti ukradeni državni novac.
‘Nije problem pokrenuti kazneni postupak protiv bivšeg premijera, ali volio bi vidjeti kada će se tako ići i protiv nekog od tajkuna iz 90-ih’, komentirao je Kajin.

I HDSSB- ovac Dinko Burić smatra da su HDZ- ovci u državnim poduzećima, odgovorni za ‘besprimjernu pljačku’. ‘HDZ-ov slogan 'Država to sam ja' jako je opasan za demokraciju, ali još je opasniji što nisu stali samo na riječima, već su trgovačka društva u državnom vlasništvu pretvarali u privatne tvrtke’, kazao je.

'Svi busaju u prsa domoljubljem'

Goran Marić iz HDZ- a, brani vladajuće ističući kako je problem državnih poduzeća u članovima njihovih uprava te nadzornih odbora. ‘Imamo ljudi, ali problem je u selekciji’, poručio je.

‘Često gledamo kako se svi busaju u prsa domoljubljem, a domoljublje se mjeri kakav je odnos prema državi. Trebaju nam oni koji prema javnoj imovini imaju bolji odnos nego prema osobnoj’, istaknuo je Marić. (Hina)