Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Progutala' betonski stup

Opet RUPA - zemlja se otvorila i kod Imotskog: 'U dubini se nešto čuje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se proteklih dana stekao dojam da ih je sve više, rupe u tlu nisu nikakva neobična pojava, objašnjavaju stručnjaci. Stvaranje podzemnih šupljina jedna je od osnovnih karakteristika krških terena.

Rupe u tlu nisu neobična pojava. Vode otapaju stijenu i kada dođu do površine jednostavno tlo propadne. Zabilježena visoka količina padalina ove godine svakako je utjecala na češća urušavanja. Tako su nastale i brojne špilje na krškim područjima, kao i Crveno jezero kod Imotskog.

Pročitajte i ovo Laboratorij - 1 Reagiralo ministarstvo Laboratorijski rat na jugu Hrvatske: Imoćani preoteli Metkoviću biokemičarku, pacijenti u neizvjesnosti Automobil je propao kroz rupu na cesti Izašli kroz prtljažnik Automobil usred raskrižja propao kroz cestu, par se jedva izvukao: "Gledali smo kako ga voda guta"

'Upravo kao posljedica velikih oborina dolazi do oscilacija podzemnih voda. Te oscilacije imaju za posljedicu ispiranje dijelova terena bližih samoj površini mada to postojanje podzemnih šupljina u kršu ne mora značiti da će i doći do urušavanja. To se dogodi gdjegod', rekao je hidrogeolog Mladen Kuhta.

Nakon Međimurja, Drniša, Lovrana i Zadra tlo se jučer urušilo i u Poljicama kod Imotskog. Kako su ispričali mještani za Radio Imotski, nagađa se da je rupa široka dva i pol metra, a duboka metar i pol, a za sobom je povukla betonski stup koji je držao žicu od loze.

>> Rudnici i dalje prijete: Urušiti bi se moglo cijelo selo!

>> Zadarski 'ponor u zemlji': Doznajte o čemu se zapravo radi!

Rupu je prva primijetila mještanka koja je u blizini čuvala ovce. 'I nekoliko loza je otišlo u utrobu zemlje. Rupetina možda ne izgleda tako duboka, ali poslušajte kako se dolje u dubini nešto čuje', ispričao je mještanin Domagoj i objasnio kako u tom okružju postoji nekoliko kraških špilja. Ima i prirodnih bunara, no, kažu mještani, ne pamte da se zemlja tako odjednom urušila i to na livadi gdje se godinama sadila loza.

>> FOTO Strava kod Drniša: Otvorila se rupa duboka 100 metara!

'Sada nas je ta rupetina zainteresirala, bilo bi dobro ispitati koliko je stvarno duboka i gdje je nestao betonski kolac, na kojoj dubini je ostao. Ljudima nije svejedno jer su na sjeveru kuće', ispričao je mještanin Domagoj za Radio Imotski.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene