Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako se proteklih dana stekao dojam da ih je sve više, rupe u tlu nisu nikakva neobična pojava, objašnjavaju stručnjaci. Stvaranje podzemnih šupljina jedna je od osnovnih karakteristika krških terena.


Rupe u tlu nisu neobična pojava. Vode otapaju stijenu i kada dođu do površine jednostavno tlo propadne. Zabilježena visoka količina padalina ove godine svakako je utjecala na češća urušavanja. Tako su nastale i brojne špilje na krškim područjima, kao i Crveno jezero kod Imotskog.

Vezani članci Ilustracija Mladić iz obračuna sa svadbe u Imotskom plakao pred sucem: "Htio sam ga odmaknuti. Molim Boga da bude dobro" Ilustracija Sve zbog djevojke: DORH objavio što je prethodilo obračunu na svadbi u Imotskom

'Upravo kao posljedica velikih oborina dolazi do oscilacija podzemnih voda. Te oscilacije imaju za posljedicu ispiranje dijelova terena bližih samoj površini mada to postojanje podzemnih šupljina u kršu ne mora značiti da će i doći do urušavanja. To se dogodi gdjegod', rekao je hidrogeolog Mladen Kuhta.

Nakon Međimurja, Drniša, Lovrana i Zadra tlo se jučer urušilo i u Poljicama kod Imotskog. Kako su ispričali mještani za Radio Imotski, nagađa se da je rupa široka dva i pol metra, a duboka metar i pol, a za sobom je povukla betonski stup koji je držao žicu od loze.

>> Rudnici i dalje prijete: Urušiti bi se moglo cijelo selo!

>> Zadarski 'ponor u zemlji': Doznajte o čemu se zapravo radi!

Rupu je prva primijetila mještanka koja je u blizini čuvala ovce. 'I nekoliko loza je otišlo u utrobu zemlje. Rupetina možda ne izgleda tako duboka, ali poslušajte kako se dolje u dubini nešto čuje', ispričao je mještanin Domagoj i objasnio kako u tom okružju postoji nekoliko kraških špilja. Ima i prirodnih bunara, no, kažu mještani, ne pamte da se zemlja tako odjednom urušila i to na livadi gdje se godinama sadila loza.

>> FOTO Strava kod Drniša: Otvorila se rupa duboka 100 metara!

'Sada nas je ta rupetina zainteresirala, bilo bi dobro ispitati koliko je stvarno duboka i gdje je nestao betonski kolac, na kojoj dubini je ostao. Ljudima nije svejedno jer su na sjeveru kuće', ispričao je mještanin Domagoj za Radio Imotski.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju