Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Moglo bi propasti više kuća'

Rudnici i dalje prijete: Urušiti bi se moglo cijelo selo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još se ne zna tko je odgovoran za veliko urušavanje zemlje na prostoru bivšeg rudnika kod Drniša.

U rudarskom kraju tvrde kako voda ne bi mogla biti uzrok da je netko ispunio obvezu i sanirao rudarske kopove. U ministarstvu gospodarstva ne znaju tko je koncesionar rudnika boksita, a samim time i tko je odgovoran za urušavanja.

Pročitajte i ovo Pala skela u središtu Zagreba - 3 oglasili se i o zidu u Maksimiru Državni inspektorat o padu skele u Petrinjskoj: "Utvrđene su nepravilnosti, zabranjeno je obavljanje nekih radova" Željko Vukasović, zaštićeni najmoprimac Nitko mu ništa ne može UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Živi u prizemlju, a kiša mu pada po glavi. Za sve je kriv jedan čovjek: "Prvo je vještaku, a zatim i sucu pozlilo na očevidu"

>> Zadarski 'ponor u zemlji': Doznajte o čemu se zapravo radi!

'Iznad nas je cijelo brdo, a taj se kanal mota na 180 stupnjeva i vraća se natrag', rekao je Josip Matić, speleolog. Najvećoj i odnedavno najpoznatijoj rudarskoj rupi na drniškom području više približavanja nema. Sve je ograđeno bodljikavom žicom. Ovakvih kratera ima nebrojeno na ovom području. Na istom zemljištu kakvo je bilo prije urušavanja zemlje leži cijelo jedno selo.

'Mogla bi propasti kuća'

Iznad rudarske dvorane je brdo, na brdu su kuće, naseljeno mjesto. 'Mogla bi cijela kuća propasti, ili čak više kuća', rekao je Matić. Dalmatinske rudnike boksita naslijedila je privatna tvrtka. Privatna tvrtka ih je prodala. Tko se danas koristi rudnicima pokušali smo saznati u ministarstvu gospodarstva. Međutim, niti jedan gospodarski subjekt nema koncesiju za eksploataciju boksita u šibensko-kninskoj županiji.

'Kad se prodavalo znao se vlasnik, kad treba sanirati ne zna se'

'Dok se vadilo i prodavalo Amerikancima, Rusima i cijelom svijetu znalo se tko je vlasnik. Danas kad treba sanirati i izbjeći katastrofu ne zna se čije je', kaže Paul Cota, načelnik općine Promina. Zemlja se urušava jer rudnici nisu sanirani. Tko bi ih trebao sanirati, pitali smo opet u ministarstvu.

Tko je odgovoran?

'Ministarstvo je pri izradi novog zakona o rudarstvu posebnu pažnju stavilo na provedbu sanacije rudarskim radovima devastiranih prostora', priopćili su iz ministarstva. Ali nitko nakon zadnje prodaje nije koncesionar rudnika. Tko bi onda trebao biti odgovoran za prijeteća urušavanja zemlje koje za sobom pokreću tone ogromnih stijena.

'Znamo tko je odgovoran. To je ministarstvo gospodarstva, odjel za rudarstvo koje izdaje dozvole i koncesije', jasan je Cota. U ministarstvu su rekli kako ne znaju tko je koncesionar. Također nitko ne može znati hoće li se u nekadašnji rudnik opet urušiti ogromna površina zemlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene