Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sudu već 10 godina

Operacija joj je trebala poboljšati kvalitetu života, a sada je invalid: "Ne mogu si priuštiti ni cipele"

Aktualno Galerija Operacija kukova - 1 Operacija kukova - 1 Foto: Provjereno Operacija kukova - 2 Operacija kukova - 2 Foto: Provjereno Operacija kukova - 3 Operacija kukova - 3 Foto: Provjereno Operacija kukova - 4 Operacija kukova - 4 Foto: Provjereno +1 Operacija kukova - 5 Galerija 1/6 >>
Gordana je trebala imati dvije operacije kukova, a na kraju ih je proživjela devet. Ugrađivani su joj kukovi povučeni s tržišta, proizvođač je liječnike obavijestio, no njezin liječnik njoj nije ništa rekao. Zbog svega je morala u invalidsku mirovinu, ima jednu kraću nogu i ovisi o tuđoj pomoći. Priču donosi emisija Provjereno Nove TV.

Sa štakama, s jednom kraćom nogom, prisiljena na invalidsku mirovinu, strpljivo čeka pravdu. Umjesto dvije operacije kukova, koje su trebale biti put u normalan život - doživjela ih je čak devet.

"Sudim se deset godina, osjećam se poniženo, osjećam se prevareno, otišla sam u invalidsku mirovinu sa 46 godina", kaže Gordana Begić.

Tužila je specijalnu bolnicu i proizvođača kukova jer kukovi koji su njoj ugrađeni povučeni su s tržišta, a da ona o tome ništa nije znala. Radi se o aferi s metalnim kukovima iz 2010. godine kada je proizvođač sam povukao te medicinske proizvode s tržišta jer otpuštaju metalne čestice u organizam i uzrokuju metalozu, koja čini smetnje organizmu. Gordani to nitko nije rekao, iako je na operacijskom stolu završila, ponavljamo, devet puta.

Pročitajte i ovo Logopedi, ilustracija - 4 Nered u sustavu U Hrvatskoj ih kronično nedostaje, na pregled se čeka tjednima, na terapiju mjesecima, a sve više trebaju ih i djeca i odrasli

"Ja sam tek kasnije saznala kad sam stvarno već bila u jako teškom stanju, znači nakon ne znam koliko operacija, tek sam tad saznala da se radi o kuku s greškom", kaže Gordana.

Sudi se već 10 godina, jednu presudu već je dobila, a zatim viši sud upućuje na novo suđenje i vještačenje. A onda otkriva kako se sudska vještakinja usred postupka zaposlila upravo u privatnoj bolnici koju je tužila. Odvjetnica Ingrid Barić kaže – to je svojevrsni pravni skandal.

Pročitajte i ovo Posljedice napada na Ukrajinu Rat u Europi Povučen kontroverzni nacrt zakona: Brojni pokušavaju izbjeći mobilizaciju

Otišla je k jednom od najboljih

Morala je na operaciju kuka. U državnoj je bolnici tada bila lista čekanja, a njezin posao nije mogao čekati dolazak na red. Stoga je otišla u privatnu bolnicu k jednom od najboljih.

"Na temelju povjerenja i članka iz novina otišla sam u polikliniku Nemec, tamo je pisalo da je to kuk bez trenja, bez iskakanja i da se s njim može igrati nogomet i tako dalje, i to je mene zainteresiralo", kaže Gordana ,koja u veljači 2006. godine odlazi na operaciju.

Godinama poslije postalo joj je jasno zašto nije znala što joj je ugrađeno. Naime, tek u sudskom sporu isplivala je činjenica da proteza desnog kuka nije imala dozvolu HALMED-a za stavljanje na tržište. Odobrenja za te kukove dane su tek u svibnju, kada je operacija kod Gordane već bila obavljena.

Pročitajte i ovo Akademski moral; ilustracija - 2 Provjereno donosi U Hrvatskoj žive superljudi? Istovremeno rade kao ministri i penju se po akademskoj ljestvici: "Jesmo li došli do toga da je netko na funkciji odjednom toliko pametan?"

Kako je proizvod ušao u Hrvatsku, nije jasno. Jedna jedina tvrtka dobila je dozvolu za stavljanje tih metal-metal proteza na tržište. Uvoznik je nakon podnošenja tužbe tvrtku ugasio. Gordana je tada mislila da je operacijom desnog kuka riješila stvar, no dvije godine poslije na red je došao i drugi - lijevi kuk. Operirala ga je, a nakon nekoliko mjeseci opet završila na operacijskom stolu.

Pročitajte i ovo Nicole de Moor Ljudska prava Tražitelji azila dobili slučaj na sudu: Državnoj tajnici zaplijenjen zamrzivač i aparat za kavu

Trpjela nesnosne bolove

Ugrađene su joj, i to oba puta, također metal-metal proteze, ali ne onog istog proizvođača, već drugog. Trpjela je, kaže, nesnosne bolove i stalno imala probleme. 2010. godine upravo te proteze kakve su joj dva puta ugrađene u lijevi kuk bile su povučene s tržišta diljem svijeta. Sam ih je proizvođač povukao. U Hrvatskoj je ukupno ugrađeno 326 tih proteza, u referentnim bolnicama nijedna, pokoja u drugim bolnicama, a u Specijalnoj bolnici dr. Nemec čak 297.

Poslali su obavijest svim liječnicima da pozovu pacijente kojima su ugrađeni ti kukovi kako bi im napravili nalaze krvi zbog mogućih metalnih čestica i ostale pretrage. Nudili su nagodbe, plaćanje reoperacija i rehabilitacija, ali Gordana o tome ništa nije znala. 2011. spotaknula se o tepih pred lokalnim kafićem. Bolovi u desnom kuku postali su nesnosni. Opet je otišla svom kirurgu, profesoru Nemecu. Uvjeravao ju je da je riječ o pomaknuću proteze, htjela je tužiti vlasnika kafića. Liječnik ju je spojio s odvjetnikom.

Pročitajte i ovo Nestao 14-godišnjak Policija moli pomoć Jeste li ga vidjeli? Ponovno nestao jedan od tri pronađena dječaka

Tvrdi, mislila je da potpisuje ugovor o punomoći, a zapravo je sklopila ugovor o tome da se radilo o kuku s greškom. Tada je prvi put čula za takvo nešto. Iako je bila uvjerena da je riječ o desnom kuku, koji je sada opet morala operirati, navedeno u ugovoru odnosi se zapravo na lijevi kuk, koji je u tom trenutku već godinu dana bio povučen s tržišta.

Liječnik ju je prijavio kao komplikaciju

Svi liječnici mogli su prijaviti komplikacije kod pacijenata kojima su ugrađivali upravo te kukove, svima je proizvođač pokrivao troškove reoperacija, rehabilitacije, čak su mirnim putem isplaćivali i odštete.

Nekoliko mjeseci kasnije morala je na ponovnu operaciju lijevog kuka. Upravo onog za koji je mogla dobiti reoperaciju, rehabilitaciju, odštetu - jer joj je čak dva puta ugrađivan. Tek kasnije saznaju kako je vještačena i kako ju je Specijalna bolnica dr. Nemec prijavila kao komplikaciju za plaćanje reoperacija, rehabilitacije i nagodbu. No kako ona o tome ništa nije znala, nagodbu nije ni mogla postići.

Pročitajte i ovo Požar u osječkoj tvornici - 3 Državno odvjetništvo šuti Nešto je loše u zraku, zabrinuti su mještani: Zašto ni tri mjeseca nakon katastrofalnog požara u Osijeku nema novih informacija?

Koliko je novca isplaćeno bolnici i zašto se rehabilitirala na teret HZZO-a, ako je to tako, ne zna. Tužila je Specijalnu bolnicu dr. Nemec i proizvođača.

Što kaže liječnik?

O cijelom slučaju upitali smo liječnika, profesora Borisa Nemeca, prvo je pristao, a potom nam poslao pisani odgovor. Rekao je kako zbog spora koji je u tijeku ne može komentirati slučaj, a i veže ga liječnika tajna. Poručuje da u tijeku liječenja Gordane Begić nije bilo liječničke greške te da su zahvati izvedeni po pravilima struke.

Pročitajte i ovo Djeca i povici; ilustracija - 2 Glas građana Treba li kazniti organizatore skupa u Splitu? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Gordana Begić dobila je jednu presudu u svoju korist, i to na temelju vještačenja obavljanog u tom postupku koje je odgovornost za Gordanino stanje podijelilo i na Specijalnu bolnicu i na proizvođača. Viši sud zbog proceduralnih pogrešaka vraća suđenje na početak. Sud imenuje sudsku vještakinju iz Opće bolnice Pula da obavi novo vještačenje. Potom saznaju kako se sudska vještakinja dodatno zaposlila u Specijalnoj bolnici dr. Nemec!

"Kad smo mi to saznali, isti tren obavijestili smo sud. Na službenim stranicama specijalne bolnice bilo je - pojačanje našeg liječničkog tima, njezina slika, a da ona o tome nije obavijestila sud", kaže odvjetnica. 

Pročitajte i ovo Filharmonija; ilustracija - 2 Odbor za ćudoređe Novogodišnji nastup Leta 3 nekima je teško pao: "Njima očito treba nekakva pomoć, svima su već dojadili"

Vještakinja je nakon 10 mjeseci predala pismeni dio vještačenja. A po zakonu vještačenje je konačno tek kad se usmeno izloži. To nikada nije učinila. Na njezino vještačenje odgovorili su novim privatnim vještačenjem na koje se vještakinja iz Pule trebala očitovati. Tražila je produljenje roka i još jedno plaćanje, a u rujnu je zatražila svoje izuzeće.

"Ona je u ta dva retka napisala da se ona izuzima iz daljnjeg rada, da ostaje kod svojeg vještačenja, ali da ima planiranu buduću suradnju s prvotuženikom", objašnjava odvjetnica Barić.

Iz njezina ugovora o dodatnom radu vidljivo je kako je dozvolu za rad u drugoj ustanovi tražila i dobila još u srpnju. Dakle, prije nego što je zatražila izuzeće, već je bila u poslovnim pregovorima. Početkom rujna postaje pojačanje tima Specijalne bolnice dr. Nemec. Nakon probijenih svih zakonskih rokova sutkinja ipak izuzima vještakinju - ali ne i vještačenje!

"Pravosudni skandal na koji treba reagirati pravosudni sustav da se to više ne događa u pravosuđu, da to više niti jednom vještaku ni u jednoj struci ne padne na pamet", poručuje odvjetnica Barić.

Izigrano povjerenje u liječnika i pravosuđe

Vjerovala je liječniku. Vjerovala je pravosuđu, koje ju je izigralo. Prvo joj je ugrađen kuk koji u trenutku operacije nije imao dozvolu HALMED-a. A zatim je dobila još dva kuka također metal na metal koji je sam proizvođač povukao s tržišta jer izazivaju metalozu i infekcije - sve ono što se Gordani dogodilo.

Pročitajte i ovo Žrtva s Jakuševca - 3 Za Dnevnik Nove TV Potresna ispovijest radnika stradalog na Jakuševcu: "Kad sam vidio da kolega nema ruku, onesvijestio sam se. Dolje više neću moći nikada"

"Cipele sebi sad ne mogu kupiti od tako niske mirovine, jedne cipele.  bar su bile prije godinu dana 1500 kuna, sad je to sve poskupjelo", kaže Gordana. 

Zbog svega je morala u invalidsku mirovinu. Nešto što je trebala biti operacija za normalno funkcioniranje pretvorilo se u agoniju od 9 operacija, skraćenje noge, duboke ožiljke i bolove, ovisnost o tuđoj pomoći. Kao da to sve nije dovoljno, kalvariju proživljava i na sudu. I to punih deset godina! Tamo gdje je trebala dobiti pravdu, dobila je upravo suprotno. 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene