Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštetila HZZO

Lažirala recepte i preprodavala lijekove: Podignuta optužnica protiv liječnice dilerice

Liječnica
Liječnica Foto: Dnevnik Nove TV
Županijsko Državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv 47-godišnje liječnice koja je, radeći na zamjenama u nekoliko domova zdravlja, pacijentima bez njihova znanja prepisivala posebne lijekove, a potom ih sama podizala u ljekarnama.

Liječnica dilerica nezakonitom nabavom lijekova neometano se bavila duže od godinu dana, točnije od ožujka 2022. do lipnja 2023. godine.

Prema optužnici, na teret joj se stavlja da je na području Splitsko-dalmatinske županije kao zamjenski liječnik u dvanaest ordinacija postupala suprotno Pravilniku o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept kod izdavanja tzv. posebnih liječničkih recepata i ograničenih liječničkih recepata, i to bez znanja pacijenata.

Tereti je se da je, kako bi si pribavila protupravnu imovinsku korist, proizvoljno sastavila velik broj liječničkih recepata koristeći se u dostupnim podacima pacijenata i bez njihova znanja neovlašteno ispisivala liječničke recepte koje je ovjeravala pečatima ordinacija u kojima je radila i svojim doktorskim pečatom. Recepte bi potom proizvoljno upisivala u nepostojeće brojeve protokola te nije evidentirala izdavanje lijeka narkotika u knjigu narkotika, dok za izdavanje lijeka koji sadrži hormone rasta nije zatražila niti joj je bolničko povjerenstvo za lijekove odobrilo izdavanje toga lijeka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Njemačkoj Liječnici progovorili o alarmantnoj situaciji! Nedostaje jedan lijek, a zbog toga bi mogao nastati kaos: Teško bolesnu djecu prebacuju u druge klinike

Pročitajte i ovo Ilustracija Dva su razloga U europsku državu prije dvije godine stigao najveći broj migranata ikad zabilježen: Neki su se već počeli vraćati kući

Temeljem tako izrađenih recepata osobno je podizala lijekove u ljekarnama na području Splitsko-dalmatinske županije, a s obzirom na to da je lijekove podizala uz povlaštenu cijenu, oštetila je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za 24.494,78 eura.

U istom je razdoblju u više ljekarni, koristeći se izrađenim liječničkim receptima, podigla ukupno 4620 tableta znajući da je lijek narkotik sa djelatnom tvari oksikodon, koji se nalazi na Popisu droga, a taj je na još neutvrđen način davala drugim osobama. Na isti je način u istom razdoblju podigla ukupno 94 doze lijeka koji sadrži hormon rasta s djelatnom tvari somatropin koja se nalazi na Listi tvari zabranjenih u sportu). I taj je lijek na zasada neutvrđen način davala drugim osobama.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenice produlje mjere opreza određene rješenjem suca istrage Županijskog suda u Splitu od 12. rujna 2023., i to zabrane obavljanja liječničke djelatnosti i obveze redovitog javljanja policiji.

Kako smo ranije pisali, sve se događalo na području Splita, Solina, Kaštela i Brača, gdje je liječnica radila na zamjenama. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene