Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državno odvjetništvo šuti

Nešto je loše u zraku, zabrinuti su mještani: Zašto ni tri mjeseca nakon katastrofalnog požara u Osijeku nema novih informacija?

Aktualno Galerija Požar u osječkoj tvornici - 1 Požar u osječkoj tvornici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Požar u osječkoj tvornici - 2 Požar u osječkoj tvornici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Požar u osječkoj tvornici - 3 Požar u osječkoj tvornici - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Požar u osječkoj tvornici - 4 Galerija 1/4 >>
Nakon tri mjeseca od velikog požara u osječkoj tvornici za preradu plastike, još uvijek nije utvrđen njegov uzrok. Stanovnici obližnjih mjesta se žale, a na lošu kvalitetu zraka upozoravaju i iz udruge Zeleni Osijek. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Prošlo je više od tri mjeseca od katastrofalnog požara u osječkoj tvornici za preradu plastike, a još se ne zna njegov uzrok. Dok institucije šute o istrazi, stigle su najnovije analize uzoraka hrane i tla.

Gotovo je i znanstveno mišljenje o rizicima za zdravlje ljudi, ali se još radi na onima o mogućim opasnostima za životinje.

Uzrok požara i dalje nije poznat

Snijeg je pokrio tvornicu, a okolni stanovnici još ne znaju što je dovelo do nezapamćenog požara.

"Ništa se bitno nije promijenilo. Smeće je i dalje do ulice. Sve je isto", tvrdi Gina Sailović iz Josipina Dvora.

Pročitajte i ovo Djeca i povici; ilustracija - 2 Glas građana Treba li kazniti organizatore skupa u Splitu? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

"To mogu, što kažu, mala djeca vjerovati, ali mi odrasli ne bismo trebali vjerovati da je baš sve u redu", tvrdi Ginin sumještan Josip Almaš.

Iako se gusti dim iz Osijeka vidio i iz svemira, Državni inspektorat i Hrvatska agencija za hranu tvrde da i najnovije analize pokazuju kako ugroze za ljudsko zdravlje nema. Znanstvenici objašnjavaju kako je to moguće.

"Mi smo imali sreću što je taj dan kad je bio požar, zapravo prva dva dana požara, puhao vrlo jak sjeverni vjetar. On je osim što je povećavao temperaturu požara, doprinio tome da su čestice bile rasprsnute i vrlo visoko u zrak i na široko područje tako da su koncentracije tih čestica zapravo vrlo male bile", objašnjava Branimir Hackenberger s Odjela za biologiju.

Kroz četiri tjedna uzeto je 110 uzoraka. Analizirali su ih domaći i inozemni laboratoriji. U hrani, tlu i usjevima tražila se povećana koncentracija teških metala i drugih štetnih spojeva.

Pronađeni su u dvije babure, jednom feferonu i jednom jajetu. Svi ostali uzorci bili su uredni, a analize će se raditi i dalje. Jer, neke se posljedice mogu otkriti tek naknadno.

Pročitajte i ovo Filharmonija; ilustracija - 2 Odbor za ćudoređe Novogodišnji nastup Leta 3 nekima je teško pao: "Njima očito treba nekakva pomoć, svima su već dojadili"

"Pojedine tvari koje su nastale u požaru imaju, mi kažemo, bioakumulacijski potencijal tj. imaju potencijal nagomilavanja u organizmu. Osobno mislim da ni tih sekundarnih posljedica neće biti jer su koncentracije toliko male da ne možemo očekivati veću štetu", rekao je Hackenberger.

A što je sa zrakom, pitaju iz udruge Zeleni Osijek. Pokretna mjerenja po najugroženijim naseljima trajala su prva četiri dana, a onda se uređaj pokvario.

"Od 9. listopada, prema podacima koje smo dobili od Županije, uslijed pada tog prijenosnog uređaja na testiranju istim nisu vršena mjerenja kvalitete zraka", upozorio je Mislav Barić, član udruge Zeleni Osijek.

Inzistiraju i na utvrđivanju odgovornosti

"Sankcioniranje svih odgovornih u tom lancu koji je doveo do katastrofe, odgovornih za neprovođenje mjera zaštite od požara, a nismo dobili informacije niti o tome niti o rezultatima same istrage", zabrinut je Barić.

Pročitajte i ovo Nestala djeca - 1 Za mnogima se još traga Pronađena trojica nestalih dječaka koji su na noge dignuli cijelu Hrvatsku: Jedan je opet nestao

Državno odvjetništvo nije odgovorilo na upit Dnevnika Nove TV kako napreduje istraga. Inspekcija zaštite okoliša, koja je sudjelovala u očevidu, u opožarenom otpadu i tlu iz kruga tvornice nije pronašla nedopuštena onečišćenja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene