Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz pomoć novca iz EU fondova

Uspjeli su zadržati mlade obitelji: Mala općina na istoku Hrvatske prkosi crnim trendovima

Lovas prkosi demografskim trendovima (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Lovas prkosi demografskim trendovima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Lovas prkosi demografskim trendovima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Lovas prkosi demografskim trendovima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Lovas prkosi demografskim trendovima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Lovas, općina na samom istoku Hrvatske, prkosi tipičnim demografskim trendovima. Ondje su uz pomoć novca iz europskih fondova osmislili niz mjera kojima uspijevaju zadržati mlade obitelji.

Za stolom obitelji Gožović uvijek je veselo. Kako i ne bi bilo kad je u kući šestero djece. Gotovo svu hranu sami proizvedu, a svaka se kuna tri puta okrene prije no što se potroši, rekao je otac obitelji. Dok njegova generacija iseljava, Robert je s obitelji odlučio ostati.

Pročitajte i ovo Život u Pločama, ilustracija - 6 poražavajući podaci Iz ovog grada mladi odlaze, ali ima i suprotnih primjera: "Sad kad imam obitelj, donijeli smo odluku..." Ilustracija velike migracije Rekordno useljavanje u Njemačku: Pogledajte koliko je Hrvata otišlo u obećanu zemlju

"Imao sam stabilan posao i zato sam ostao. Da nisam imao posla tko zna što bismo. A ovako imam posao i nešto svoje zemlje te ljubav prema svojem kraju", rekao je Robert Gožović.

Posao je presudan za ostanak. No, dobro dođe i potpora općine.

"Pokušavamo biti od pomoći od svakog novog rođenja kada imamo dobre, izdašne potpore za novorođene bebe od sedam, osam, 10,12 tisuća za prvo, drugo, treće i svako sljedeće dijete", objasnila je Tanja Cirba, načelnica Lovasa.

Općina plaća vrtić, predškolski odgoj, udžbenike i školski pribor, srednjoškolcima je plaćen prijevoz, a studentima stipendije. Mladim obiteljima osigurava besplatan smještaj u općinskim stanovima. Gotovo sve to radi uz pomoć europskoga novca.

"Osnovni općinski proračun je mali, iznosi oko dva i pol milijuna kuna. Većinom smo okrenuti prema europskim sredstvima i dio projekata realiziramo uz pomoć nacionalnih fondova i ministarstava", rekle je Cirba.

Na svaku uloženu kunu vratilo se preko 370

Kroz Ured za međunarodnu suradnju kojeg su osnovali zajedno sa susjednim općinama prošle su godine na europske fondove prijavili čak 101 projekt čija je sveukupna vrijednost 80 milijuna kuna.

"Na jednu uloženu kunu u 2017. godini općinama se vratilo preko 370 kuna što je konkretan rezultat našeg rada", rekao je Mladen Markešić iz Ureda za međunarodnu suradnju.

Konkretan rezultat u Lovasu vidljiv je u mjesnoj školi punoj djece. Među njima su i djeca obitelji Gožović. Svi su odlikaši i to nagrađeni jer Općina Lovas novčano nagrađuje sve svoje odlikaše.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene