Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U izolacijama i djeca i tete

Najmanji prolaze ispod radara? "Moramo plaćati punu cijenu, a dijete nije više od pola mjeseca u vrtiću"

Aktualno Galerija Vrtićka djeca i vrtići u koroni - 1 Vrtićka djeca i vrtići u koroni - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vrtićka djeca i vrtići u koroni - 2 Vrtićka djeca i vrtići u koroni - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vrtićka djeca i vrtići u koroni - 3 Vrtićka djeca i vrtići u koroni - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vrtićka djeca i vrtići u koroni - 4 Vrtićka djeca i vrtići u koroni - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Vrtićka djeca i vrtići u koroni - 5 Galerija 1/10 >>
Da smanji kolanje virusa, država priprema testiranja školaraca, no ispod radara cijelo su vrijeme djeca u vrtiću koja u samoizolaciju odlaze još češće. Samo je u ovom trenutku u Zagrebu, Rijeci i Osijeku u samoizolaciji gotovo 7000 vrtićke djece, a s njima i više od 400 teta.

"S današnjim danom 117 djece je u samoizolaciji", kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar I Mirjana Kulić u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić. Kako u Vukovaru, tako i u ostatku Hrvatske.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs UBLAŽAVANJE MJERA Fuchs o novostima za djecu: ''Mislimo da je to veliko olakšanje za roditelje i rad u vrtićima'' Slika nije dostupna SADA JE I SLUŽBENO Nova preporuka HZJZ-a za učenike osnovnih i srednjih škola koji se samotestiraju, pogledajte što se mijenja

"Imamo kolegicu koja je, nažalost, kad je dobila koronu dva mjeseca bila i na kisiku. Cjepivo treće, booster dozu dobila prošli tjedan i ovaj tjedan je ponovno pozitivna", navodi Kulić. Pa je cijela njezina skupina ponovno u samoizolaciji.

Osječanka Tihana Geler svoje više ni ne broji. "Pa više od 10 puta sigurno", dodaje Geler. No, računi ponovno stižu u punom iznosu. Mjera pomoći roditeljima u Osijeku istekla je s početkom godine.

"Smeta me to što moramo plaćati punu cijenu, a dijete nije više od pola mjeseca u vrtiću, ne boravi, što ne boravi ona – ne boravi cijela grupa", objašnjava Geler.

Manje plaće za roditelje u samoizolaciji

Za vrijeme samoizolacije, zaposleni roditelji primaju manje plaće.

"Ja ću biti konkretno ovaj mjesec tri tjedna na bolovanju, djeca su mi bila samo četiri dana ovaj mjesec u vrtiću, a platila sam 1216 kuna", kazala je Zorica Perić iz Facebook grupe Podrška osječkim vrtićarcima.

Pa su Osječani pokrenuli peticiju. "Tražimo da se za vrijeme ove pandemije, koliko god ona trajala, umanji cijena vrtića za dane, odnosno vrijeme koje je dijete provelo u samoizolaciji. Isto tako tražimo i da se umanji cijena tzv. čuvanja mjesta", dodaje Perić.

Pripremaju se nove mjere

Iz Grada poručuju da pripremaju nove mjere. Punu cijenu naplaćuje i Split, Rijeka prašta 20 posto za svaki dan izostanka, a Zagreb 60 posto ako je dijete dolazilo do najviše pet dana. U Velikoj Gorici vrtić će dva mjeseca biti besplatan.

No, ne trpe samo gradski budžeti, djeca i roditelji. Po šavovima pucaju i odgojitelji.

"Nema tko raditi i mi naprosto dolazimo u situacije da se vrtići zatvaraju, ili se grupe spajaju, ne možemo provoditi epidemiološke upute za rad i nastao je jedan ogroman kaos", opisuje Katarina Turković Gulin, predsjednica Udruge SIDRO.

Vrtići kao da su zaboravljeni, a koordinacije, kažu, gotovo uopće nema.

"Ne možemo dopustiti da nam se dogodi da dijete kojem je propisana samoizolacija ili koje je pozitivno, COVID pozitivno, naprosto dolazi u vrtić, a da mi to ne znamo", dodaje Turković Gulin.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručuje: "Nije da su oni osamljeni, da ih nema nigdje, mi radimo i na promjenama zakonodavstva".

No, prioritet su, priznaje, škole. Vrtićarci tako ostaju u "ofsajdu".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene