Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Seizmolog otkriva zašto je zagrebački potres koji je bio slabiji napravio puno više štete nego ovaj u BiH

Aktualno Galerija Snježan Prevolnik iz Hrvatske seizmološke službe i Valentina Baus - 3 Snježan Prevolnik iz Hrvatske seizmološke službe i Valentina Baus - 3 Foto: DNEVNIK.hr Snježan Prevolnik iz Hrvatske seizmološke službe Snježan Prevolnik iz Hrvatske seizmološke službe Foto: DNEVNIK.hr Snježan Prevolnik iz Hrvatske seizmološke službe i Valentina Baus - 2 Snježan Prevolnik iz Hrvatske seizmološke službe i Valentina Baus - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Snježan Prevolnik iz Hrvatske seizmološke službe i Valentina Baus - 1 Galerija 1/4 >>
Seizmolog Snježan Prevolnik usporedio je potres u Bosni i Hercegovini sa zagrebačkim potresom te pojasnio zašto je u Zagrebu bilo većih oštećenja.

Seizmolog Snježan Prevolnik za Dnevnik Nove TV je rekao da je potres u BiH, po magnitudi, umjeren potres. "Događali su se u prošlosti, a zasigurno će i u budućnosti", istaknuo je Prevolnik.

U Zagrebu je potres 5,5 po Richteru ostavio puno veću štetu od onog 6,1 koji je zatresao BiH. Prevolnik kaže da je razlog tome što su u Zagrebu građevine čak iz 19. stoljeća, ali i jer je to područje gušće naseljeno u odnosu na BiH.

Potres u BiH se osjetio diljem Hrvatske. "S obzirom na količinu oslobođene energije, relativno plitko i blizu površine zemlje, razumljivo je da se osjeti na širem području", pojasnio je seizmolog i istaknuo da nije povezan s onim snažnim koji je bio u Zagrebu i Petrinji.

"Intuitivno je jasno da ti potresi nisu mogli uzrokovati potres u BiH. Ali zajedničko svim potresima - koji su bili i koji će biti, jest tektonika ploča", napominje Prevolnik u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Valentinom Baus.

Usporedio je tektonske ploče s lukom. "Svaki sloj ima svoje karakteristike. Vanjski sloj jezgre nije kao kod jajeta - jedinstvena kora, već je podijeljena na nekoliko tektonskih ploča koje se međusobno gibaju, a razlog su fizikalni procesi u unutrašnjosti zemlje", pojasnio je Prevolnik.

Iako seizmolozi ne mogu predvidjeti potrese, Prevolnik napominje da je njihov posao izučiti način na koji se potres događa, gdje se događaju i koliko često. "Onda mogu dati sugestije i preporuke kako protupotresno projektirati i graditi", rekao je Prevolnik te usporedio gradnju kuća s Vukom i tri praščića.

Pročitajte i ovo Stevo Drapić, načelnik Ljubinja, i Ivan Kaštelan GOST DNEVNIKA NOVE TV Znakove potresa oni su uklonili ekspresno: "Imali smo 13 dodatnih podrhtavanja, vladala je panika..."

Pročitajte i ovo Karta potresa u regiji od 1960. objavio emsc Pogledajte kartu svih potresa u regiji od 1960. Tri najgora odnijela su čak 300 života

"Ako ste izgradili kuću koja nije prilagođena opasnostima koje tamo prijete, stalno ćete biti u strahu kada će se dogoditi opasnost. Svejedno vam je ako ste izgradili sigurnu kuću", napominje.

Za dobar primjer je uzeo Pelješki most. "Nije pretrpio nikakva oštećenja jer je imao jako dobar seizmološki input na koje parametre treba biti projektiran", zaključio je Prevolnik.

 

Više o potresima i kako nastaju pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene