Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEPOŠTENO DIZANJE CIJENA

Ekonomisti i građani o novoj ideji ministarstva: "Kako odrediti što je poskupljenje zbog inflacije, a što zbog eura?"

Aktualno Galerija Uvođenje crnih listi - 2 Uvođenje crnih listi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uvođenje crnih listi - 1 Uvođenje crnih listi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tea Tea Foto: DNEVNIK.hr +0 Višnja, Zagreb Galerija 1/4 >>
Nakon jučerašnjeg burnog sastanka gdje ih je optužio za prevaru građana, danas je ministar gospodarstva najavio i mogući prvi potez u borbi protiv neopravdanih poskupljenja. Objavit će popis trgovaca koji koriste uvođenje eura za lov u mutnom.

Locirati, identificirati, objaviti, diskreditirati. Tako u najkraćim crtama glasi državni plan borbe protiv trgovaca koji prelazak na euro koriste za cijeđenje svojih kupaca.

Nakon što je jučer trgovcima zaprijetio svim mjerama koje postoje u Vladinom arsenalu, danas je ministar gospodarstva bio precizniji. Razmatra se uvođenje crnih lista trgovaca koji neopravdano dižu cijene.

Ali, što znači neopravdano? Trgovci se brane da cijene dižu jer i njima rastu ulazni troškovi, pa pripremaju i protuudar. Objavit će svoju crnu listu dobavljača koji su najavili poskupljenja od prvog veljače. A građani, koji plaćaju konačni ceh, podržavaju sve crne liste koje bi zaustavile poskupljenja.

"To treba javno objaviti. To je varanje kupaca. Treba uvijek biti poštena trgovačka praksa", rekla je Tea za Dnevnik Nove TV, a sličnog je stava i Višnja: "Bilo bi u redu da ih stave da se zna da i da moraju na neki način biti prisiljeni da vrate niže cijene."

Pročitajte i ovo Koronavirus u Kini GLOBALNA ZABRINUTOST Kaos nakon popuštanja mjera: "Umrla su moja četiri bliska rođaka. Nadam se da će vlada biti iskrena prema ljudima i ostatku svijeta o tome što se ovdje stvarno dogodilo"

S njima se slaže i Ivan, ali je skeptičan hoće li to dati rezultata.

"Vjerojatno neće imati nikakvog smisla. To je samo da pred građanima ispadne da nešto rade, a zapravo neće imati apsolutno nikakvo značenje i da objave popis trgovina koje su to napravile", rekao je.

Crne liste doista su se pokazale kao efikasan alat pri uvođenju eura u Sloveniju, ali - upozoravaju ekonomisti - tu postoji bitna razlika.

"Nije bilo inflacije. U vrijeme kad su te zemlje ulazile u europodručje inflacija je bila vrlo niska i moglo se lako uočiti učinak monetarne konverzije na rast cijena sada to nije moguće", kaže Damir Novotny.

Pročitajte i ovo Barikade na Kosovu CRNE PROGNOZE Mračna predviđanja ruske državne agencije: "Stanje na Kosovu i u Bosni moglo bi eksplodirati"

To muči i potrošačke udruge. Njihovi aktivisti kao tajni kupci prate cijene, vide gdje su poskupljenja, ali ne mogu razlučiti je li to poskupljenje rezultat inflacije ili lova u mutnom.

"Devedeset i devet posto trgovaca će reći da su poskupili zbog inflacije, a ne zbog uvođenja eura. To predstavlja problem gdje presjeći tu liniju što je poskupljenje zbog inflacije, a što zbog eura. Tako da sad to pitanje ostavljamo otvoreno", kaže Tanja Popović Filipović, iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Presjeći će - očito - morati Vlada pa odrediti koliko je dopušteno - inflacijsko - poskupljenje. A uz najave daljnjeg rasta inflacije, ni crne liste zapravo nisu garancija da građanima ne slijede crni dani i još skuplje namirnice.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene