Dubrovnik je jučer proslavio dan obrane grada i dan branitelja, no simboli tog dana zaboravljeni su. Srđ je talac nerazjašenih odnosa i krivih političkih odluka.

Galerija


Cesta prema Srđu opasna je za vozače, a tvrđava Imperial u derutnom je stanju. Do Srđa se vozi putem koji se cestom ne može ni zvati. Njome se provozao i državni i vojni vrh, koji je slavio dan obrane grada.

Vezani članci Prometni problemi Omiša - 3 Stanovnici Omiša mogu odahnuti, iz drugog pokušaja uspio servis mosta preko Cetine: "Alternativni pravci bili su neizdrživi" Šibenčani sami naslikali nogostup - 9 Kad neće Grad, hoće stanari: Kako ne bi hodali nasred ceste, sami naslikali nogostup

Dok se čeka cesta prema Srđu čeka se i obnova tvrđave Imperial koja je simbol Domovinskog rata i obrane grada, muzejski djelatnici muku muče u zimskim mjesecima kako bi sačuvali muzejsku građu.

"Već 12. godinu pod navodnike izdržavamo u neobnovljenoj tvrđavi Imperial na vrhu Srđa, tijekom cijelog tog desetljeća borimo se s prodorima oborinskih voda, uklanjanja i izmještanja muzejske građe“, kaže Varina Jurica Turk, ravnateljica Muzeja Domovinskog rata.

Tvrđava je u koncesiji tvrtke Razvoj golf - no obnove nema jer je cestu koja vodi do Imperiala bivša gradska vlast izbrisala iz prostornog plana. Gradonačelnik sada tvrdi, cesta bi se trebala urediti u jesen 2020.

"Mijenjamo prostorni plan upravo kako bi navedenu cestu vratili u prostorni plan i nakon toga je komunalno uredili i opremili“, kaže Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika (HDZ).

Tada će, kažu, koncesionar moći pristupiti dobivanju dozvola i obnovi tvrđave. Iz tvrtke Razvoj golf kažu kako pozdravljaju inicijativu grada i spremni su pristupiti obnovi kada se stvore uvjeti. No braniteljske udruge više ne žele čekati.

"Da se raskine ugovor s koncesionarom i da tvrđavu obnovi društvo prijatelja Dubrovačke starine“, traži Marko Mujan iz Udruge branitelja Dubrovnik..

Iz Grada poručuju da će, ako koncesionar ne ispuni rokove, tvrđavu vratiti Gradu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr