Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Simulirana saborska sjednica, ovoga puta za učenike 32 srednje škole i dva učenička doma, održava se po treći put, a 153 učenika simulira donošenje zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.


Srednjoškolcima koji na simuliranoj saborskoj sjednici raspravljaju o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec poručila je kako trebaju dobro odvagnuti mjere kojima žele zaustaviti izgrednike i zaštiti interese zajednice.

Vezani članci Na Trgu bana Jelačića na čovjeka pao dio konstrukcije sa zgrade Muškarca na kojeg je jutros pala željezna konstrukcija nekoliko centimetara dijelilo je od smrti: "Slomljena je kost desnog ramena" Tomislav Tomašević Tomašević predstavio program i najavio velike promjene: "Pred nama su povijesni lokalni izbori, na njima se bira vizija Zagreba"

"Te mjere nedvojbeno moraju biti efikasne, međutim, moraju biti tako oblikovane da ne ugroze sam razvitak sporta, ne smiju pretjerano ograničiti prava i slobode koje u demokratskom društvu mora imati svaki pojedinac koji u dobroj vjeri dolazi na sportska natjecanja", rekla je Omejec srednjoškolcima.

Osim toga, napomenula je, zakon koji ćete donijeti, kao i svi drugi zakoni, podliježe kontroli Ustavnog suda RH, koji je ovlašten ukinuti ga ako nije sukladan Ustavu.

Simulirana saborska sjednica, ovoga puta za učenike 32 srednje škole i dva učenička doma, održava se po treći put, a 153 učenika simulira donošenje zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Nakon kratkog filma s prizorima nasilja i nereda na stadionima i ulicama, predsjednica Ustavnog suda Omejec je ocijenila kako se zbog tih prizora razuman čovjek ne može oteti dojmu da mnogi posjetitelji sportskih natjecanja prestaju biti civilizirana ljudska bića.

Transformiraju se u izopačene nasilnike, vandale, predvodnike nesnošljivosti među ljudima... koji odbacuju ne samo pravne norme, nego svaki društveni uzus, dodala je.

Ribić upozorio na sporost Ustavnog suda

"Te se stravične pojave moraju zaustaviti efikasnim zakonskim okvirom", rekla je učenicima, ali ih i poučila da kod traženja optimalnog zakonskog okvira, ne zaborave zahtjeve koje postavlja hrvatski Ustav.

Taj dokument slavi ljudska prava i demokratsko građanstvo, uči kako živjeti s drugima, a ipak ostati svoj, pokazuje ljepotu različitosti, ali iznad svega nas uči što znači poštivati drugoga, biti slobodan i ujedno biti i ostati odgovoran, rekla je Omejec koja je na simuliranu saborsku sjednicu donijela Ustav RH na kojemu je četvero predsjednika polagalo prisegu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko učenicima je ponovio kako je demokracija složen sustav, ali da za sada nema boljeg.

"Zašto, (zato) jer je vlast podijeljena na tri grane, svatko odgovara za svoj djelokrug. Mogu i trebaju surađivati, ali nitko nikome ne može naređivati", rekao je Leko.

Dodao je kako se Hrvatska od 1990. godine svjesno odlučila graditi demokraciju u skladu s načelima koji vrijede za taj oblik vladavine.

Objavljeni presuda i rješenje Vrhovnog suda u slučaju Franak

Potvrdili smo to na referendumu 1990. godine, prvim višestranačkim izborima, donošenjem Ustava RH, naveo je Leko, podsjetivši učenike da je Republika Hrvatska bila izložena oružanoj pobuni i velikosrpskoj agresiji, ali je uspjela u Domovinskom ratu sačuvati samostalnost i cjelovitost, izboriti se za vlastiti demokratski put i razvoj.

To nam je priznao i svijet i Europa, jer smo 1. srpnja 2013. postali punopravna članica EU, najpoželjnije organizacije u svijetu, naglasio je Leko.

Simuliranu sjednicu za učenike srednjih škola organizira saborska Služba za građane, svrha je tog programa poticati mlade na aktivno i odgovorno građanstvo te razvoj demokratske političke kulture. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook