Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos na cestama

Vozače ponovno iznenadilo nevrijeme: U više od polovice prometnih nesreća uzroci su bili neprilagođena brzina i vožnja s ljetnim gumama

Zima usred proljeća. Snijeg i bura stvarali su u utorak probleme u prometu. Automobili i kamioni izlijetali su po autocesti. Problema je bilo i na moru.

Olujni udari bure, snijeg i sklizak kolnik iznenadili su vozače na autocesti prema Gorskom kotaru.

Pročitajte i ovo Ilustracija - Snijeg na Majorci Crvena upozorenja VIDEO Snažna oluja poharala mediteransku zemlju: Valovi nosili sve pred sobom, poznati otok zabijelio snijeg Snijeg i led otežavaju povratak kući milijunima Kineza uoči Proljetnog festivala - 4 Ima i poginulih VIDEO/FOTO Ledeni užas u Kini: Tisuće zarobljene u jednom od najvećih prometnih čepova, muškarac danima nije mogao iz vozila

Kako se prilagoditi jednodnevnim promjenama vremena, u Dnevniku Nove TV kazao je Ivica Križanić, direktor Sektora za održavanje Hrvatskih autocesta.

"Bilježimo dosta prometnih nezgoda, prošli tjedan ih je bilo više nego danas pa smo izvršili jednu analizu kako bi vidjeli koji su uzroci. Uglavnom se radilo o tome da vozači nisu imali adekvatnu opremu, odnosno vozili su na ljetnim gumama", kazao je Križanić.

"Danas se dogodilo sedam prometnih nesreća, od čega su u četiri bile uzrok neprilagođene brzine s ljetnim gumama, imali smo tri izlijetanja, odnosno prevrnuća vozila, s obzirom na to da su vozila ušla u zonu pod zabranom zbog udara bure", objasnio je Križanić.

Nepoštivanje ograničenja je opasno, navodi. "Može biti vrlo opasno jer vozači, pored ugrožavanja vlastitih života, ugrožavaju i živote drugih, a i samim time otežavaju naše postupanje na autocesti. Umjesto da radimo svoj posao, prvo moramo odrediti intervenciju, ukloniti vozila, spasiti ljude pa tek onda odraditi cikluse čišćenja snijega", navodi Križanić.

Svjedočimo sve češćim naglim promjenama vremena, zakonski je obveza zimske opreme i zimskih guma na automobilima do 15. travnja.

"Možemo preporučiti da korisnici prije polaska na put prate situaciju i jednostavno prilagode svoje putovanje i vozilo uvjetima na cesti", zaključio je Križanić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene