Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O navijačkom nasilju

BOROVEC O INCIDENTU NA POLJUDU 'Postojala opasnost da upotrijebe bespilotnu letjelicu. Mi smo to spriječili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak je održan okrugli stol o navijačkom nasilju.

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak u utorak je na okruglom stolu o navijačkom nasilju istaknuo da se sada zgražavamo nad kukastim križem na utakmici Hrvatska - Italija zbog toga što ga je vidio cijeli svijet, a trebali bi se zgražati zbog nas samih.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje istraga Zastava sa svastikom izvješena na njemačkoj željezničkoj postaji Slika nije dostupna Niko Kovač: Igrat ću za reprezentaciju i na jesen

"Moderni svijet kojem želimo pripadati ne prihvaća bilo kakvu raspravu o karakteru fašističkih i nacističkih simbola. Zato je svako relativiziranje ustaškog pozdrava 'Za dom - spremni' jednostavno neprihvatljivo. Taj je pozdrav bio pozdrav jedino i isključivo ustaškog režima", istaknuo je Čičak.

Hrvatski helsinški odbor, rekao je Čičak, pokrenuo je projekt "Izravna prevencija navijačkog nasilja" prije tri godine i u trogodišnjem radu promatrači HHO-a bili su nazočni na oko 600 utakmica i pomno bilježili različite oblike nasilja navijačkih skupina Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke.

KARAMARKO ODGOVORIO OSTOJIĆU: 'On se izruguje, a u Hrvatskoj je na djelu oblik specijalnog rata'

"Svoje izvještaje slali smo na sve relevantne adrese u Hrvatskoj, od predsjednika Republike, predsjednika Vlade, kao i predsjednika Sabora, medijima, pa do svih drugih relevantnih institucija hrvatskoga društva. Prepoznatljivi dio medija, ali i društvenih i političkih skupina dočekao je ovaj projekt 'na nož', a cilj tih medijskih poslenika i drugih društvenih aktera bio je samo jedan, ujediniti najradikalnije dijelove navijačkih skupina u zajedničkoj borbi za nasilno rušenje postojećih legalnih i legitimnih struktura Hrvaskog nogometnog saveza i u krajnjoj liniji, omogućiti preuzimanje kontrole nad HNS-om od osoba koje bi odgovarale njihovom političkom projektu", kazao je Čičak.

Ostojić za događaje s Poljuda prozvao HNS: 'Oni su podružnica HDZ-a'

Po njegovim riječima zadatak vlasti nije samo stvaranje zakonskog okvira za slobodno i neometano djelovanje sporta, nego i skrb i briga da se doneseni zakoni doista poštuju i provode u djelo.

"Procjenjujemo da u aktualnoj vlasti jednostavno nije bilo dovoljno političke volje da se to doista i čini", kazao je predsjednik HHO-a.

Čičak napominje da ni nogometna organizacija, na svim svojim razinama, nije oslobođena od odgovornosti, jer često nije poštivala i provodila u djelo vlastita pravila i zaključke.

Rad HHO-a donekle ispunio svrhu

Voditelj projekta "Izravna prevencija navijačkog nasilja" Mladen Maloča rekao je da je rad HHO-a donekle ispunio svoju svrhu, jer je upotreba pirotehnike na stadionima smanjena. Tako je u sezoni 2012/2013. bilo zabilježeno 1.142 pirotehnička incidenta, a u sezoni 2014/2015. taj je broj smanjen na 583. Također, smanjen je i broj neprimjerenih skandiranja. Većina neprimjerenih skandiranja bila je usmjerena prema prvom čovjeku Dinama Zdravku Mamiću i čelnicima HNS-a (oko 60 posto), dok je ksenofobnih skandiranja bilo 13 posto.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Tomislav Paškvalin naglasio je da Ministarstvo, u suradnji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje, od 2007. provodi niz mjera i aktivnosti na edukaciji mladih ljudi u borbi protiv nasilja u sportu.

"No, rezultate primjene tih mjera trenutno nije moguće izmjeriti, jer se do njih ne dolazi tako brzo. Mi želimo u svakom trenutku dobiti povratnu informaciju od djece i mladih, odnosno uvid u učinkovitost svake mjere", kazao je Paškvalin, dodajući da je Ministarstvo otvoreno za svaki oblik suradnje sa širom društvenom zajednicom, jer samo zajednička akcija može dati rezultate.

'Nema veze samo s nogometom'

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović rekao je da splitski incident nema veze samo sa nogometom, nego sa cjelokupnim stanjem u društvu, "i pitanje je tko stoji iza toga".

"Reprezentacija je do slučaja Šimunića bila pošteđena ovakvih huliganizama. HNS to oštro osuđuje, ali priznajemo da je i HNS sukrivac za mnoge greške koje su se dogodile u prošlosti", izjavio je Vrbanović.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec kazao je da je ovaj incident u Splitu jedinstven, te da je imao za cilj privući pozornost domaće i svjetske javnosti.

"Što se tiče utakmice u Splitu, policija je svoje djelovanje usmjerila na očuvanje reda i mira izvan stadiona, jer je postojala opasnost da netko ispali raketu na stadion ili da upotrijebe bespilotnu letjelicu. Mi smo to spriječili", napomenuo je Borovec.

On je dodao da Hrvatska ima dobre zakonske okvire za sprečavanje nasilja na sportskim događajima, ali da je problem u tome što svi segmenti ne obavljavljaju svoj dio posla. Napomenuo je i da postoji problem loše infrastrukture, primjerice manjak nadzornih kamera.

Sportski novinar Bruno Kovačević kazao je da novinari javnog servisa redovito dobivaju uputstva kako prepoznati i reagirati na incidentne situacije.

"Mi snimke takvih situacija dajemo policiji i od njih tražimo povratnu informaciju što se dogodilo sa izgrednicima. No, u 99 posto slučajeva izgrednicima se ništa ne dogodi, ili su kazne simbolične", rekao je Kovačević.

Kovač nije došao, morao na sud

Na okruglom stolu, koji se održao u Novinarskom domu u Zagrebu, uz članove HHO-a sudjelovali su i predstavnici Ureda predsjednice RH, Vlade, Sabora, MUP-a, te Hrvatskog nogometnog saveza. Na okruglom stolu trebao je biti i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač, ali je svoj nedolazak ispričao time što je morao biti na sudu u Gospiću zbog nedavnog incidenta kada su njega i predstavnike HNS-a na odmaralištu Zir napali huligani sa obilježjima Hajduka.

Podsjetimo, Uefa je u ponedjeljak službeno otvorila disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog nacističkog simbola na utakmici Hrvatske - Italije odigrane na Poljudu u petak pred praznim tribinama. Disciplinski postupak pokrenut je zbog rasističkog ponašanja, a Hrvatskom nogometnom savezu prijeti novi financijski udarac od Uefe, a reprezentaciji možda ponovno igranje pred praznim tribinama, oduzimanje bodova, ili čak izbacivanje iz natjecanja. Odluku o kazni Uefa će donijeti najvjerojatnije 16. srpnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene