Splićani u šoku. Zbog novog obračuna, malim poduzetnicima su počeli stizati znatno veći računi za odvoz otpada koji naplaćuje Čistoća. Nekima su računi veći i do 500 posto! Iz Splita se javio novinar Nove TV, Mario Jurič koji je odgovorio na pitanje - zašto neki imaju značajno manje, a neki znatno veće račune?

Galerija


Sve više je Splićana koji se javljaju zbog nejasnog iznosa računa. Dio njih dolazi u Udrugu splitski potrošač po savjet. Ante Tičić iz Udruge splitskog potrošača poručuje da im se ljudi jave ukoliko im nešto nije jasno ili trebaju savjet. 

Vezani članci Muškarac pod automobilom, ilustracija U automehaničarskoj radionici pod autom pronađen mrtav muškarac, teško ozlijeđen muškarac i u Vrgorcu Lokalni izbori, ilustracija Donosimo izlazne ankete lokalnih izbora 2021.

To kako je došlo do ovakve diskrepancije u iznosima računa Anre Tičić objašnjava Uredbom Vlade RH, za koju iz Udruge smatraju da je nezakonito donesena.

"Dogodilo se u primjeni odluke Grada Splita koja je u suglasnosti s uredbom Vlade RH, za koju mi smatramo da je donesena suprotno zakonu o državnom gospodarenju, a odnosi se na primjenu izjava koje su davatelji usluga upućivali korsnicima tražeći od njih podatke o broju članova kućanstava i temeljem toga je došlo do velikih razlika. U Splitu koji je do sada glasio kao grad s najnižom cijenom usluge, a sada je cijena porasla za 25 posto, a za neke trgovine i do 500 posto", rekao je Tičić. 

Na pitanje o tome mogu li građani tužiti svoje komunalne tvrtke odgovor je složen.

"Formalno pravno ne jer su njihovi cjenici u skladu s općinskim odlukama, ali se može pokrenuti postupak pred Visokim Upravnim sudom i za to se mogu obratiti nama. Spremni smo pomoći svakome tko želi savjet ili pomoć", rekao je Ante Tičić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr