Splićani u šoku. Zbog novog obračuna, malim poduzetnicima su počeli stizati znatno veći računi za odvoz otpada koji naplaćuje Čistoća. Nekima su računi veći i do 500 posto! Iz Splita se javio novinar Nove TV, Mario Jurič koji je odgovorio na pitanje - zašto neki imaju značajno manje, a neki znatno veće račune?

Galerija


Sve više je Splićana koji se javljaju zbog nejasnog iznosa računa. Dio njih dolazi u Udrugu splitski potrošač po savjet. Ante Tičić iz Udruge splitskog potrošača poručuje da im se ljudi jave ukoliko im nešto nije jasno ili trebaju savjet. 

Vezani članci Magla u Splitu - 2 Splićane iznenadila gusta magla, pogledajte kako je jutros izgledao najveći dalmatinski grad Kandidati za gradonačelnika Splita Od pjevača do znanstvenika - sve je žešća utrka za gradonačelničku fotelju: Pitali smo kandidate tri ključna pitanja o budućnosti Splita

To kako je došlo do ovakve diskrepancije u iznosima računa Anre Tičić objašnjava Uredbom Vlade RH, za koju iz Udruge smatraju da je nezakonito donesena.

"Dogodilo se u primjeni odluke Grada Splita koja je u suglasnosti s uredbom Vlade RH, za koju mi smatramo da je donesena suprotno zakonu o državnom gospodarenju, a odnosi se na primjenu izjava koje su davatelji usluga upućivali korsnicima tražeći od njih podatke o broju članova kućanstava i temeljem toga je došlo do velikih razlika. U Splitu koji je do sada glasio kao grad s najnižom cijenom usluge, a sada je cijena porasla za 25 posto, a za neke trgovine i do 500 posto", rekao je Tičić. 

Na pitanje o tome mogu li građani tužiti svoje komunalne tvrtke odgovor je složen.

"Formalno pravno ne jer su njihovi cjenici u skladu s općinskim odlukama, ali se može pokrenuti postupak pred Visokim Upravnim sudom i za to se mogu obratiti nama. Spremni smo pomoći svakome tko želi savjet ili pomoć", rekao je Ante Tičić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr