Ured njemačke kancelarke Angele Merkel oglasio se o slučaju puštanja pjesama Marka Perkovića Thompsona tijekom predizbornog skupa u Zagrebu u subotu 18. svibnja na kojemu je bila i njemačka kancelarka.

Galerija


Nastupi pjevača Marka Perkovića Thompsona bili su zabranjivani u Njemačkoj, a u tamošnjim medijima puštanje njegovih pjesama na skupu izazvalo je mnoge reakcije.

Vezani članci Marko Perković Thompson (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Thompson poziva obožavatelje da izađu na izbore kako ne bi "pobijedili komunisti" Marko Perković Thompson (Foto: Dnevnik.hr) Visoki prekršajni sud odlučio da Thompson ne krši zakon pozdravom "Za dom spremni"?

Der Tagesspiegel je pisao kako su nastup kancelarke na predizbornom skupu u Zagrebu na kojem je ona upozorila na opasnost od jačanja desnog populizma i nacionalizma "zasjenili upadljivi nacionalistički tonovi".

Pritom dnevnik misli na dvoje – govor Karla Resslera u kojem je on spomenuo Bleiburg te činjenicu da je tijekom predizbornog skupa preko razglasa puštena i Thompsonova pjesma "Lijepa li si".

Berlinski list piše kako njemački gosti vjerojatno nisu bili ni svjesni čija se to pjesma ori sportskom dvoranom Cibona – i podsjeća da su "koncerti ustaškog barda Marka Perkovića Thompsona u više navrata posljednjih godina bili zabranjeni i u Njemačkoj".

Glasnogovornik iz ureda njemačke kancelarke Angele Merkel o ovom je slučaju za N1 odgovorio:

"Kancelarka Merkel nije bila upoznata s pjesmama koje će se puštati tijekom stranačkoga skupa u Zagrebu, kao ni sa sadržajem tih pjesama. Kancelarka Merkel je tijekom svog posjeta Zagrebu jasno izrazila svoj stav u kojem se suprotstavlja nacionalizmu".

Jesensko proljeće: Vrijeme se smiruje, ali do pravog sunca i topline još ćemo se načekati