Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija

Oglasio se MOL oko megaafere u Ini: Na jednu stvar su posebno ponosni, a komentirali i Škugora

Aktualno Galerija Ina Ina Foto: Dnevnik.hr Odgovor MOL-a Odgovor MOL-a Foto: DNEVNIK.hr INA INA Foto: DNEVNIK.hr MOL - 1 MOL - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 MOL - 2 Galerija 1/5 >>
Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić dobio je odgovor mađarske MOL grupe, koja se oglasila oko goleme aferi u Ini.

Uoči sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković još se jednom osvrnuo na pljačku Ine.

"To što se dogodilo, poručuje, je katastrofalno. Ponovio je kako će tražiti odgovornost Uprave. Iz korijena treba mijenjati stvari. Novac je sačuvan. Dio, odnosno 450 milijuna kuna, uplaćen je u državni proračun i neće pobjeći nikamo", rekao je i poslao poruku i oporbi.

"To dokazuje da je pravda protiv korupcije slijepa, bez obzira je li netko član neke stranke, to nema nikakve veze, ovo su djela pojedinaca, a ne politički motivirana ili nedaj bože politički sponzorirana aktivnost.To govorim vrlo jasno.  Ove jeftine pokušaje demagoga koji su sve glasniji unutar opozicije nećemo prihvatiti", rekao je premijer Andrej Plenković, dodavi da ovakvih slučajeva nezakonitih je bilo, ima ih, bit će ih i nisu svojstveni samo za Hrvatsku događaju se svugdje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milijardu kuna teška afera Smijenjen jedan od direktora Ine: Bio je prvi nadređeni Damiru Škugoru

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrde da ga štite Ina u megalomanskoj pljački skriva identitet jednog čovjeka: Tko je zapravo on?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "prekršio je internu proceduru" Ina objavila rezultat maratonskog sastanka Nadzornog odbora: "Zatražili smo vanjsku reviziju poslovanja"

"Treba uzeti u obzir sve okolnosti jer zapravo sad se vidi da taj sustav ne funkcionira, da odnos hrvatske i mađarske strane ne funkcionira i da ćemo razmotriti ugovor s MOL-om, Ne bih sad želio prejudicirati pravne radnje, ali svakako ćemo razmotriti taj ugovor", rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa RH.

Kad se završne interne istrage

A nakon što je jučer Andrej Plenković javno iskazao nepovjerenje prema svim članovima Uprave Ine - kako mađarskim, tako i hrvatskim - te im time zapravo poručio da trebaju otići, reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić pitao je mađarski MOL za komentar.

Poručuju da posljedica za pojedince može biti tek nakon što se završe interne istrage, u čemu se očito ne slažu s pozicijama Vlade, odnosno premijera Plenkovića.

"MOL Grupa ističe da je Ina na dobrom putu. Razdoblje od javnog preuzimanja INA-e 2008. uspješno je, budući da je Ina izrasla iz tvrtke na rubu stečaja i došla do današnje financijske stabilnosti.

Ponosni smo na naše rezultate, kao što su konsolidacija Petrokemije, nekadašnje državne petrokemijske kompanije i realizacija najveće industrijske investicije u povijesti Hrvatske izgradnjom jedinice za za obradu teških ostataka (DCU)u Rafineriji nafte Rijeka. Ina je to postigla u vrijeme kada su se vodile dvije Međunarodne arbitraže između dioničara, a protiv predsjednika i predsjednika Uprave MOL Grupe vodio se kazneni postupak čija je nepristranost više puta dovedena u pitanje na međunarodnoj razini.

No, potpuno nam je neprihvatljivo ono što je Damir Škugor napravio u poslovima trgovanja plinom u Ini. Kao dioničar Ine, zahvalni smo hrvatskim vlastima što su rano otkrile njegove prekršaje i nedjela. U potpunosti podržavamo prijedlog Nadzornih odbora Ine da se provede temeljita i stroga istraga. Sigurni smo da će INA na temelju nalaza istrage identificirati osobe koje bi mogle odgovarati za ovo kršenje internih procedura i propisa tvrtke. Kad se istraga završi, bit će i posljedica. U isto vrijeme naš cilj ostaje isti podržati Inu da uspješno nastavi svoje poslovne aktivnosti", poručili su iz MOL-a. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene