Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odaziv 80 posto

Završio bijeli štrajk sudaca: "Imali smo natječaj za sudskog zapisničara, nitko se nije javio"

Aktualno Galerija Završio bijeli štrajk sudaca - 1 Završio bijeli štrajk sudaca - 1 Foto: DNEVNIK.hr Završio bijeli štrajk sudaca - 2 Završio bijeli štrajk sudaca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Završio bijeli štrajk sudaca - 3 Završio bijeli štrajk sudaca - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Završio bijeli štrajk sudaca - 4 Galerija 1/4 >>
Suci neće više štrajkati. Gotov je dvotjedni bijeli štrajk. U ponedjeljak će sudovi normalno raditi. No to ne znači da im je vlada odlučila povećati plaće koliko su tražili, niti da su zadovoljni ponuđenim. Što rade kada štrajkaju, na sudu se uvjerila reporterka Dnevnika Nove TV, Josipa Krajinović.

Zatrpan spisima. Ovaj zadarski sudac objasnio je da je to uobičajena slika, tako je i kad nije u bijelom štrajku.

"Ovo su sve spisi koji čekaju da budu riješeni, većina njih je hitnih, vidite po crvenim koricama tako da to su oni koji su pritvorski predmeti gdje je netko u istražnom zatvoru i oni moraju biti žurno riješeni", rekao je Hrvoje Visković, sudac Županijskog suda u Zadru.

Za ono što nije žurno, vrijede pravila bijelog štrajka. Gotovo svi suci sudjeluju, ali i rade, uvjerava.

Pročitajte i ovo Vesna Horvath, Udruga hrvatskih sudaca Nezadovoljni plaćom Suci nastavljaju bijeli štrajk nakon sastanka s Malenicom: Poznat datum novog kruga pregovora

"Održavali smo sva ona vijeća koja smo inače imali zakazana s tom razlikom što nismo opremali odluke osim u hitnim predmetima znači gdje su određeni istražni zatvori, na te predmete se mjere nisu ni odnosile", objasnio je Visković.

Problem im je i plaća i stara oprema i materijalna prava koja nemaju, kao ni službenika u koje nitko ne želi zbog malih plaća, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Josipa Krajinović.

"Evo mi smo sad imali natječaj za sudskog zapisničara, prošli tjedan, nitko se nije javio", poručio je Visković.

Problemi su to i drugih sudaca, ali splitski Županijski sud nije sudjelovao u bijelom štrajku. Većina ih je radila.

"Vezano za naš sud mogu kazati kako su sve radnje i svi poslovi uredno obavljani znači nije došlo do nikakvih odgoda rasprava, sva ročišta su održana tako da ukratko se može reći da rad Županijskog suda u Splitu je bio jednak kao i prije najave ovog bijelog štrajka", izjavio je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

Prema podacima Udruge sudaca - na razini države odaziv za štrajk bio je veći od 80 posto. Na najvećem sudu - zagrebačkom Općinskom i veći od 90 posto. Nisu imali ročišta, ali posla je bilo.

"Trenutno mi je 370 spisa u pogonu, što znači odgođenih ročišta, pripremljene pošte što će izaći nakon prestanka mjera, napisanih presuda, i ja i ostali suci smo radili punom parom kao i uvijek samo to nije izlazilo na van", rekla je Vesna Horvath iz Udruge hrvatskih sudaca.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Interventne izmjene Malenica pozvao suce da se vrate na posao: "Osnovica plaće će rasti prosječno za 513 eura"

Građani, uvjerava, nisu bili zakinuti. Bijeli štrajk je završio, a što će dalje, suci će odlučivati u utorak.

"Koje mjere će biti dalje poduzimane i da li ima potrebe za mjerama, možda postignemo dogovor koji će biti zadovoljavajući", zaključila je Horvath.

Na potezu je ministar pravosuđa, iščekuju njegovu ponudu, sastanak je u srijedu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene