Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKAV POČETAK GODINE

Rampe su dignute, odzvonilo granicama i gužvama: Hrvatska je ušla u najveće područje bez granica na svijetu

Na bilo kojem mjestu, u bilo koje vrijeme. Nakon što je kucnula ponoć, podignuta je rampa, a dokumenti nisu baš odletjeli u vjetar, ali za prelazak granice više neće biti potrebni. Barem ne kada se putuje prema prvim europskim susjedima.

Bez granica, bez čekanja, bez putovnica, bez gužvanja - kretati se i putovati šengenskim područjem za hrvatske građane od danas bi trebalo biti lako kao putovanje od jednog do drugog grada u Hrvatskoj.

Dobrobiti koje će to donijeti gospodarstvu, a pogotovo turizmu, koji u Hrvatskoj i dalje ima ogromnu ulogu, jedva se čeka, pogotovo s obzirom na to da je od danas Hrvatska i članica eurozone, iako mnogi napominju da nije riječ o čarobnom štapiću.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Povijesni dan Premijer Plenković nakon odluke o ulasku Hrvatske u Schengen: "Ovo je ta velika godina. Pelješki most, euro i sada ovo"

Hrvatska je postala čuvarica vanjske granice Europske unije

Kako je počela 2023. godina, tako je na snagu stupila odluka Vijeća unutarnjih poslova Europske unije o punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Hrvatskoj, koja je time preuzela obvezu čuvanja europske vanjske granice u ime ostalih država šengenskog područja.

Schengen je jedan od temelja europskog projekta, a osnovan je 1995. godine. Riječ je o prostoru slobodnog kretanja ljudi i roba unutar kojega nema granica za putnike, osim u izvanrednim okolnostima. Građani zemalja koji se nalaze u šengenskom području mogu živjeti, studirati, raditi i provoditi vrijeme bilo gdje u Uniji.

Građani Europske unije mogu turistički boraviti u drugoj državi članici do tri mjeseca. Ako žive u drugoj državi članici zbog posla, s njima treba postupati jednako kao i s građanima te države. Poduzetnici imaju pravo osnivati poslovne subjekte, a studenti studirati u bilo kojoj državi članici.



Schengen podrazumijeva zajedničku politiku za vize za građane izvan Europske unije koji dolaze na kraće razdoblje te omogućava zajedničku borbu protiv kriminala kroz policijsku i pravosudnu suradnju.

Hrvatska će biti 20. članica europodručja i 23. država članica Unije koja je u šengenskom prostoru, a u kojem su još i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska, a posljednje širenje Schengena bilo je 2011. godine kada je ušao Lihtenštajn. Samo nekoliko država članica EU-a nisu dio Schengena: Irska, koja je izašla iz šengenskog prostora, te Bugarska, Cipar i Rumunjska, koje tek trebaju postati dio Schengena.

  Pročitajte i ovo Schengen, novi režim na granicama: Ilustracija - 3 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Što će nam donijeti ulazak u Schengen? Izvoznici upozoravaju: "To nije čarobni štapić"

Početak Schengena u praksi za Hrvatsku

Od ponoći su ukinute granične kontrole na kopnenim granicama Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom te na morskoj granici s Italijom. Ukinuta su ukupno 73 granična prijelaza na kopnenoj granici te 12 na morskoj, ali neka ograničenja ostaju. Na graničnim prijelazima sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom na snazi ostaje stari režim, ali postoje trake za državljane EU-a.

Iako je procedura kontrole na granici od prvog dana 2023. formalno ukinuta, policija, a posebno mobilna granična policija i mobilne carinske jedinice imaju pravo kontrole u dubini teritorija države članice.

Kontrole na unutarnjim zračnim granicama ukinut će se 26. ožujka 2023. s obzirom na to da se ta promjena mora podudarati s datumima ljetnog/zimskog rasporeda IATA-e. U trenutku promjene s jednog na drugi red letenja svi letovi prema državama članicama šengenskog područja postaju letovi unutar tog područja.

Kada je riječ o vanjskim granicama, granična je policija i ranije provodila kontrole prema šengenskom zakoniku, no na razini Unije pregovora se o uvođenju novog sustava Entry/Exit za građane trećih zemalja koji ne trebaju vizu, a to su sve Hrvatskoj susjedne države koje nisu članice EU-a.

Hrvatska počinje izdavanje šengenskih viza i moći će se u cijelosti služiti Šengenskim informacijskim sustavom (SIS).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna potpuno spremni "Policija se odavno počela pripremati za dolazak nogometaša": Božinović otkrio i tko iz Vlade dolazi na Trg

Pročitajte i ovo Zoran Ničeno u Dnevniku Nove TV - 3 POVIJESNI DAN Što će u praksi značiti ulazak Hrvatske u Schengen? Šef uprave za granicu prisjetio se anegdote od prije 20 godina: "Tek sad vidim koliko smo bili u krivu"

Koja su ograničenja moguća?

Iako Hrvatska ostaje bez graničnih kontrola u klasičnom smislu, njih će zamijeniti kompenzacijske mjere, odnosno postoje mogućnosti da zemlja u određenom razdoblju uspostavi unutrašnju kontrolu.

Vlada, naime, na prijedlog ministra unutarnjih poslova može donijeti odluku o privremenom ponovnom uvođenju nadzora državne granice na unutarnjim granicama i o tome obavještava ostale države članice, Europsku komisiju i javnost te podnosi izvješće Europskom parlamentu, Vijeću i Komisiji.

Stroži režim ulaska u Hrvatsku primjenjivat će se na međunarodnim graničnim prijelazima za državljane trećih zemalja. Za njih se uvodi automatizirani elektronički sustav pod nazivom ETIAS, koji će služiti za putovanja u zonu Schengena.

Ilustracija Ilustracija - 7 (Foto: Getty Images)

Riječ je o internetskoj aplikaciji kojom će se prijavljivati ulazak u EU, za što će državljani trećih zemalja morati platiti sedam eura. Odobrenje ETIAS-a za ulazak u Hrvatsku vrijedit će tri godine. Iako je ETIAS trebao stupiti na snagu od 1. siječnja, njegova je primjena odgođena do daljnjega, a spominje se svibanj.

Pojačana migracija u Uniji te pojačana zabrinutost zbog sigurnosti, uključujući terorističke i ozbiljne prekogranične kriminalne aktivnosti, utjecali su na Schengen i rezultirali ponovnim uvođenjem graničnih kontrola u nekim državama članicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 SIGURNOST I DOSTOJANSTVO Prije 16 godina u Hrvatskoj je prvi put priznato pravo na azil: Gdje smo danas u ''tvrđavi Europi'' i jesmo li zaboravili ljudima biti ljudi?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavljena odluka Odbijena žalba Hrvatske u slučaju malene Madine: "Od danas je presuda konačna, kreću rokovi za isplatu odštete"

Izbijanje pandemije koronavirusa 2020. potaknulo je neke države na povratak kontrole unutarnjih granica i pokušaj da se kontrolira širenje virusa.

Europski parlament učestalo je kritizirao nastavak kontrola unutarnjih granica u području Schengena i želi ga dopustiti samo u slučaju krajnje nužde.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene