U prvoj pojedinačnoj presudi nakon odluke Vrhovnog suda u slučaju Franak protiv PBZ-a potvrđeno je nesavjesno i nepošteno poslovanje banke u jednostranom određivanju kamatne stope


Općinski sud u Gospiću donio je prvu pojedinačnu presudu nakon odluke Vrhovnog suda u slučaju Franak protiv PBZ-a.

Vezani članci Snopovi švicarskih franaka (Foto: Dnevnik.hr) Što presuda Vrhovnog suda znači za korisnike kredita u švicarcima? "Ovo je kruna osmogodišnje borbe" Švicarski Franak (Foto: Dnevnik.hr) Odvjetnica otkriva do kada se mogu podnositi tužbe, a iz udruge banaka poručuju: "Sud nije odredio svoj stav o individualnim parnicama"

Potvrđeno je nesavjesno i nepošteno poslovanje banke u jednostranom određivanju kamatne stope. Sud je naložio tuženoj banci da isplati oštećenom dužniku novčani iznos od 11.445 švicarskih franaka u kunskoj protuvrijednosti - uz obračunavanje zakonske zatezne kamatne stope na navedeni iznos. Iz banke poručuju kako je presuda nepravomoćna, uložit će žalbu jer smatraju da je neosnovana i nezakonita.

Banke imaju plan za pomoć građanima

'Poseban značaj ove presude što je ovo prva presuda u Hrvatskoj u kojoj je definiran zastarni rok. Odmah da kažem za sve koji imaju probleme u francima zastarni rok unatrag ne postoji. Znači svi oni koji su digli kredite 2005/2006/2007 mogu za kompletno to vrijeme tužiti banke za preplaćeni iznos na kamatama', rekao je Božo Ivošević iz Udruge Franak.

'Razgovaram sa ministrom Miljenićem kako i na koji način implementirati određenu sudsku praksu, da li to možemo implementirati u zakonsko rješenje, ali i da definiramo ovlasti i odgovornosti, i danas je bilo ograničavanje, vidim da je govorio i gospodin Stiglitz, ograničavanje drugim valutama da bi mogle jedino dvije valute biti kuna i euro, znači da nema više egzotičnih valuta na hrvatskom tržištu', poručio je ministar Boris Lalovac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook