Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća rješenja

Banke imaju plan za pomoć građanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bankari će ovoga tjedna napraviti svoj plan kako i u kojem roku misle pomoći građanima koji imaju stambene kredite u švicarcima. Dnevnik Nove TV donosi neka od mogućih rješenja koje su bankari spremni ponuditi dijelu, ali ne svim korisnicima stambenih kredita u švicarcima - kojih je ukupno 53 tisuće.

Banke razmišljaju o tome da dijelu dužnika ponude dva rješenja za stambene kredite u švicarcima. Prema prvom mogućem modelu, ususret bi se izlazilo socijalno najugroženijim dužnicima, kojih je do 3000. Njima bi se prvo mogle ponuditi umanjene rate da bi mogli vratiti dio kredita.

Pročitajte i ovo Prešutni minusi - 3 Plan u završnoj fazi Odzvonilo je prešutnim minusima: Znate li koja je razlika između njih i dopuštenih prekoračenja? Doznajte i koja su vaša prava Slika nije dostupna Obvezujuća za sudove u RH Donesena "povijesna presuda" za sve dužnike u švicarskim francima: Znači li konačnu pobjedu za sve?

No ako to neće biti dovoljno, banke bi možda bile spremne i na otpis dijela kredita. Zadnja opcija je ona po kojoj dužnici vraćaju stan banci. Oni bi i dalje živjeli u njima plaćajući režije i najam kao podstanari. Imali bi pravo prvokupa, ali i status zaštićenog najmoprimca.

To je najvažnije što će se odmah rješavati i banke će očito zvati svakog vlasnika ponaosob.

Što za dužnike u 'švicarcima' znači presuda Vrhovnog suda?

Drugi model mogao bi obuhvatiti vlasnike stanova koji imaju veliku kvadraturu. Nije isključena mogućnost da će banke biti primjerice fleksibilne pozivajući vlasnike da uz neke pogodnosti mjenjaju takve stanove od 100 kvadrata za manje, a dobivenom razlikom novca moći će zatvoriti dio ili možda cijele kredite.

Ali ima i vlasnika kredita u švicarcima, njih, procjene govore, oko 25 posto, koji imaju i više nekrentnina. Njima se bi se teško ili nikako izlazilo u susret.

Bankari će uobličiti svoje modele ovog tjedna. Svaki vlasnik kredita u švicarcima imat će pred sobom izbor - nastaviti tužbu protiv svoje banke ili krenuti u pregovore oko smanjivanja kredita. Naravno ako su uopće u kategoriji u kojoj kredit se može smanjiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene