Proizvođači soli upravo zbog vrućine i suše zadovoljno trljaju ruke - sezona berbe soli napreduje odlično, a prinosi će se, za razliku od lanjskog kišnog ljeta, mjeriti u tisućama tona.


'Nit' je snijeg, nit' su labudovi', nego kristali jadranske soli. Prži zvizdan, a polja se bijele kao nikad. Lopate su u pogonu od ranog jutra. Čelo se na vrućini orosi u tren oka, ali tko koga pita kad je posla ovog ljeta kao u priči. I morat će izdržavati još dugo. Jer ako sunce i vrućina posluže, brat će se do sredine rujna.

Vezani članci Redakcija Nove TV - 3 Dnevnik Nove TV slavi 15 godina: Bili smo na tisuće terena, popratili najvažnije događaje, afere, promjene vlasti. A evo kako nastaju najgledanije informativne minute u zemlji 15 godina Dnevnika Nove TV - 3 Dnevnik Nove TV slavi rođendan! Prisjetili smo se kako su izgledali počeci i kakve su se promjene dogodile od tada

'Vrućine izuzetno pogoduju, znači, samoj berbi soli iz razloga što ako nema sunca, nema vrućine, nema ni isparenja morske vode', objasnio je Ivan Tomić, operativni menadžer ninske solane.

NAMIRNICA U KOJOJ NEMAMO MJERU

Sreća da je tako jer lani je kišno ljeto u Ninu uništilo gotovo sav urod.

'Na odnosu prošle godine je daleko, daleko bolje nego, 500 puta bolje! Dosad smo skupili oko tisuću i po, ali po mojoj prognozi, moglo bi se oko 4 tisuće tona', rekao je Ivan Šalov, voditelj proizvodnje ninske solane.

Kada hodate po soli osjećaj je kao da hodate po snijegu, ali vremenski uvjeti daleko su od toga. Na 40 stupnjeva samo u jednom bazenu bit će proizvedeno više od 50 tona soli.

Što sol znači za Hrvatsku i kakva je to cvjetna sol, pogledajte u prilogu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook