Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od danas u podne

Odlična prilika za 18-godišnjake: EU dijeli novac za besplatno putovanje Europom

Putovanje Europom (Foto: Getty Images)
Putovanje Europom (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Danas se otvaraju prijave na kojima 18-godišnjaci mogu aplicirati za besplatno putovanje Europom. Evo što morate učiniti.

Građani Europske unije koji su rođeni između 2. srpnja 1999. i 1. srpnja 2000. prijave za besplatno putovanje Europom mogu podnijeti od danas u podne do podneva 26. lipnja.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Ilustracija Provjerite uvjete Možda se i vi možete prijaviti: Europska komisija u Hrvatskoj raspisala natječaj za Tim EUROPE DIRECT

Kako se odabiru dobitnici putovanja?

Prijaviti se možete putem online aplikacije European Youth Portal. Oni koji žele na putovanje prvo će morati proći kriterije prihvatljivosti. Nakon toga će morati odgovoriti na kviz-pitanja vezana za poznavanje EU-a. U slučaju da bude više prijava nego što budžet može financirati, na temelju bodova dobivenih na kvizu Europska komisija rangirat će kandidate.

Također, odabir tko će od prijavljenih dobiti besplatnu mogućnost putovanja provest će se u skladu s brojem željezničkih karti za putovanje koje su dodijeljena svakoj državi članici.

Svaki će sudionik imati pravo na kartu vrijednu 225 eura, osim u iznimnim slučajevima kada karta može biti i nešto skuplja.

Sve to zahvaljujući inicijativi DiscoverEU koja je budžetirala 12 milijuna eura za 15.000 europskih 18-godišnjaka. Tom se inicijativom želi omogućiti mladim Europljanima da otkriju raznolikosti Starog Kontinenta. Sljedeća runda aplikacija bit će otvorena u rujnu, priopćili su u Komisiji.

Detalje ovog natječaja možete pročitati na ovoj poveznici.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene