Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz drugog pokušaja

Odbor za zakonodavstvo podržao pokretanje izmjena Ustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za zakonodavstvo podržao je SDP-ovu inicijativu da se krene u promjenu Ustava vezano za nezastarijevanje političkih ubojstava

To je odboru uspjelo iz drugog pokušaja, nakon što prije tri dana nisu imali kvorum za izglasavanje. Iako su i Odbor za zakonodavstvo i Odbor za Ustav raspravili taj prijedlog, što su obavezni Poslovnikom, pa se o prijedlogu može raspravljati na plenarnoj sjednici.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore Slika nije dostupna Ništa od izmjena Ustava 'HDSSB je svojim postupkom spriječio izručenje Josipa Perkovića'

Mijenjanje Ustava u ovom trenutku izgleda kao nemoguća misija s obzirom da SDP u tome zasad nema ni podršku najjačeg koalicijskog partnera HNS-a, koji se protivi mijenjanju Ustava jer ga SDP veže za "lex Perković".

>>Propao pokušaj otvaranja rasprave o izmjenama Ustava

Kad i ako usklade stavove s HNS-om, preostaje im zasad nepremostiva prepreka - dogovor s HDZ-om. Naime, na današnjoj konferenciji za medije HDZ-ov Gordan Jandroković upozorio je SDP da nema ni govora o izmjenama Ustava dok se ne izmijeni i u potpunosti primjeni "lex Perković".

Bez HDZ-ovih ruku, promjena Ustava je praktički nemoguća jer bi vladajući morali uvjeriti sve druge stranke i nezavisne zastupnike da ih podrže, a izmjene ne podržava gotovo nitko. Za promjenu Ustava potrebna je 101 ruka, što predstavlja dvotrećinsku većinu svih zastupnika, SDP ih sam ima 58 a HDZ 42. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene