Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbor za Ustav dao za pravo Ostojiću: Odbor za nacionalnu sigurnost trebao je raspravljati o Lozančićevoj smjeni


Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav prihvatio je u četvrtak mišljenje predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranka Ostojića (SDP) da većina u tom odboru nije imala pravo s predloženog dnevnog reda skinuti raspravu o smjenama u sigurnosno-obavještajnom sustavu, jer primjedbe na dnevni red nisu uputili dan prije sjednice.

Vezani članci Ranko Ostojić Ranko Ostojić: "Na okupljanje paravojske na Trgu bana Jelačića država nije reagirala. Umjesto policije, afere otkrivaju novinari" Kolinda Grabar-Kitarović s Emmanuelom Macronom Kolinda Grabar-Kitarović objavila fotografiju s Macronom: "Dragi Emmanuele, žao mi je što te ne mogu vidjeti..."

Nakon što je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović potpisala smjenu ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića i predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića, Ostojić je sazvao sjednicu na kojoj se o tome trebalo raspravljati.

Takav dnevni red odbila je, međutim, većina u Odboru za nacionalnu sigurnost. Uz zastupnike Domoljubne koalicije, protiv rasprave je tada glasovala i Mostova zastupnica Ines Strenja Linić, iako je raspravu u Lozančićevoj smjeni zatražila upravo njezina stranka. Novinarima je tada objasnila kako premijeru žele mogućiti da u miru odluči hoće li supotpisati smjene, no on tu odluku još uvijek nije donio.

Njezin stranački kolega i predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak danas se, pak, priklonio tumačenju oporbe da je Odbor za nacionalnu sigurnost trebao raspravljati o smjenama, odnosno da se prigovori na dnevni red Sabora i radnih tijela trebaju podnositi najkasnije dan prije održavanja sjednice, ukoliko je sazvana nekoliko dana ranije.

Prigovori na dnevni red na samoj sjednici mogu se dati jedino ako je sjednica sazvana isti dan kada se održava ili dan prije, utvrdio je Odbor za Ustav.

S takvim se mišljenjem nije suglasio HDZ-ov Davorin Mlakar, koji smatra da bi saborski odbori trebali imati više slobode u svom radu, a ne da se striktno drže poslovnika Sabora.

Zbog toga je, zajedno sa stranačkim kolegama Željkom Tušakom i Draženom Bošnjakovićem, napustio sjednicu i srušio kvorum, no kako je glasovanje tada već bilo u tijeku, Podolnjak je prihvatio tumačenje SDP-ova Peđe Grbina da se njihovi glasovi broje kao "suzdržan", jer su fizički još uvijek bili u dvorani.
Dodatni suzdržani glas došao je od zastupnice albanske nacionalne manjine Ermine Lekaj Prljaskaj, koja je ostala sjediti u dvorani pa je konačni rezultat glasovanja bio pet "za" i četiri "suzdržana". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju