Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad od 30 %

Od siječnja padaju kamate na švicarce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što kamata na kredite u švicarcima padne za 30 posto, iznosit će 3,23 %. Na primjeru nekoga tko ima otplatiti još 100.000 švicarskih franaka unutar 20 godina, mjesečna rata past će s 4.072 kune na 3.493 kune. Drugim riječima, građanima bi rate u prosjeku trebale pasti za 15 posto.

Vlada će sutra zastupnicima na glasovanje poslati Zakon o potrošačkom kreditiranju. Naravno, najvažniji dio je amandman o kamati, a dio je dogovora Banskih dvora i banaka uz posredovanje HNB-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Što mislite kako će završiti sukob Linića s bankarima? Slika nije dostupna Uređenje tržišta kredita Sindikalci podržali Linića, priželjkuju njegov obračun s bankarima

KAMATA PADA VIŠE OD 30 POSTO, A MJESEČNE RATE OD 15 DO 18 POSTO

To je kompromisno rješenje koje nije najbolje, ali je kao takvo prihvatljivo. Goran Aleksić, udruga Franak Kamata na švicarce tako će za krajnje korisnike iznositi 3,23 %. Naime, HNB je računao sve kredite posljednjih 13 godina, a najviše kredita uzimano je od 2006. do 2008. godine. Trenutačna je kamata na kredite u švicarcima od 5,20% do 5,90%, no to ovisi o godini i iznosu kada je kredit uziman.

Važno je napomenuti da će 30-postotnim padom kamata mjesečne rate kredita pasti za 15 do 18 posto.

BANKE SMANJUJU RATE I ODUSTAJU OD TUŽBI

Banski dvori i banke ovim su dogovorom, koji na snagu stupa 1. siječnja 2014., kamate na stambene kredite spustili za više od 30 posto. Banke su se i pismeno obvezale da neće nakon što Zakon stupi na snagu biti tužbi na Zakon ili ocjene ustavnosti.

>> HNB Liniću dostavio prijedlog za kredite u švicarcima: Evo što predlažu!

IGRA TEČAJEM - I TO JE REGULIRANO

Regulirano je i do kada traju uvjeti za sve koji imaju stambene kredite u švicarcima. Sve je na snazi dok im tečaj ne padne 20 % od uzetog kredita. Isti tečaj mora trajati najmanje mjesec dana.

Primjerice, ako ste uzeli kredit po tečaju od 4,7 za švicarski franak, to je na današnji dan uvećano na 6,18 po švicarcu. On se mora spustiti na tečaj od 5,30.

U slučaju nakon toga ako vam je tečaj pao na 20 % od uzetog kredita i u tom slučaju vaša će vam banka morati to pretvoriti u kredit u drugoj valuti - kuni ili euru primjerice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene