Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnos Kosor - Sanader

Od najvjernijih suradnika do najvatrenijih neprijatelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosor bila je oduvijek Sanaderova desna ruka zato joj je i povjerio Vladu nakon odlaska. Sada tvrdi kako je pogriješio.

Jadranka Kosor bila mu je najvjernija suradnica. Sveprisutna, ali u sjeni. Svaki je put uredno klimala glavom i izvršavala sve što je bilo potrebno. S Ivom Sanaderom proputovala je zemlju uzduž i poprijeko. Otvarali su domove za starije, posjećivali napuštenu djecu, fotografirali se sa svima, šaputali na sjednicama Vlade, pjevali na predizbornim skupovima i međusobno si tepali. 'Pozicija Jadranke Kosor je vrlo čvrsta u stranci', bio je tada uvjeren Sanader.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pahorov poziv Sanaderu 'Htjeli smo spriječiti referendum štetan za RH' Slika nije dostupna Sanader: Očit napredak u odnosima Hrvatske i Slovenije

Za iskazanu vjernost Sanader joj je dao da vodi megaministarstvo. Postavio ju je i za potpredsjednicu Vlade, ali i slao da rješava najdelikatnije i nezahvalne poslove. Modna usklađenost bila je istaknuta i kad je prisutna bila Sanaderova supruga Mirjana. A onda je došao 1. srpnja i Sanader je napustio zemlju. Bez objašnjenja, samo sa riječima: 'Ja sam svoju dionicu odradio, sad je vrijeme za druge' i sve svoje funkcije prepustio je Kosor.

'Dragi prijatelju, dragi Ivo, dragi prijatelju, dragi predsjedniče, neću te razočarati. Dragi moj prijatelju, dragi moj Ivo', obećala je tada sadašnja premijerka. 'Imam apsolutno povjerenje. Ona će biti sjajna premijerka', rekao je na primopredaji vlasti Sanader.

A onda rat

I dok je nova premijerka počela obavljati svoje dužnosti i dok joj je rasla popularnost, Sanader se vratio i počeo je rat. 'Uže vodstvo stranke je predložilo, a predsjedništvo stranke donijelo odluku o brisanju doktora Ive Sanadera iz Hrvatske demokratske zajednice', izjavila je premijerka. Krenule su i korupcijske istrage, a uvijek bi nekako isplivalo Sanaderovo ime.

Ubrzo se vratio i prozvao premijerku svjedočeći na povjerenstvu za INU: 'Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada'. Premijerka je na to odgovorila: 'To se može shvatiti kao prijetnja.' Nedavno je aktivirao mandat u Saboru. Iako nije glasovao o nepovjerenju Kosor, jučer ju je opet napao: 'U javnosti je izgubila potporu i, što se sad praktički pokazalo, nije sposobna voditi vladu.'

'Iskreni i istinski prijatelji'

Na najnovije optužbe premijerka mu još nije odgovorila. Dovoljno je samo sjetiti se njezinih riječi kad je preuzimala njegovu funkciju: 'Mi smo, Ivo Sanader i ja, kroz sve ove godine postali iskreni i istinski prijatelji. On je jedan i jedinstven.'

>> Zbog Sanadera okupilo se uže vodstvo HDZ-a

>> 'Pogriješio sam kad sam Kosor odredio nasljednicom'

Nekad najprisniji, danas su postali očito najvatreniji neprijatelji. Taktika daljnjeg odnosa sa bivšim šefom svodi se na ignoriranje. Tako govore svi istaknutiji članovi HDZ-a u neformalnim razgovorima. Svjesni su kako su posljednji puta na njegovu izjavu burno reagirali i tako naštetili stranci, a njega pretvorili u žrtvu. To si, poručuju, više neće dopustiti i zato šute.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene