Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnike u Hrvatskoj od jeseni očekuju novi zakon o radu i mirovinska reforma. Novi zakon o radu donosi jednostavnije otpuštanje radnika, poslodavac će moći prema svojim potrebama određivati radno vrijeme.


Prođe li prijedlog zakona, radnici će moći dobiti otkaz ako odbiju nižu plaću. S druge strane, radnicima se nudi brže organiziranje štrajka ukoliko kasni plaća te bi svi radnici imali pravo na otpremninu. Mirovinska reforma sprema nam radni vijek do 67. godine i barem 41. godinu radnog staža.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "Omogućit ćemo i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje da se cijepe. Hrvati iz BiH mogu doći i cijepiti se besplatno" Slika nije dostupna VELIKA OČEKIVANJA Sve oči uprte su u novog mandatara

Javna rasprava o novom Zakonu o radu traje do sredine rujna. Iz Vlade kažu da je državi potreban fleksibilniji zakon koji će omogućiti jednostavnije otpuštanje radnika, ali i lakše zapošljavanje. Stavovi sindikata i poslodavaca su oprečni.

>> Vlada povoljno daje u najam poslovne prostore mladim poduzetnicima

'Vi morate imati, biti dovoljno brzi i moći zamijeniti radnike s drugime koji vam ovaj čas trebaju. Tu se ne govori o kršenju radnika i radničkih prava nego jednostavno o mogućnosti da se brzo, efikasno i fleksibilno poslodavac prilagodi situaciji u kojoj se trenutačno nalazi', komentira Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

'Zakon o radu ne treba dirat jer je on je još 2003. godine snažno fleksibiliziran', objašnjava Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook