Vlada je odlučila zarađivati na poslovnim prostorima koje posjeduje. Ima ih na tisuće i godinama su zjapili prazni.


Prvih 25, posebno onih na elitnim lokacijama, odmah je planulo. Svjesna da ima i manje atraktivih poslovnih prostora, Vlada se odlučila za njihov najam mladim poduzetnicima i to za samo jednu kunu!

Vezani članci Remont dijelova postrojenja HEP Toplinarstva, ilustracija Nekoliko zagrebačkih kvartova ostaje bez tople vode, u nekima je neće biti tjednima Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 1 Tko se može prijaviti, kakvi su uvjeti i koja vam je dokumentacija potrebna? Objavljen poziv za najam stanova za one koji su ostali bez doma u potresu

Nekoliko metara od Straduna nalazi se državni poslovni prostor koji je godinama zjapio prazan. Sada je iznajmljen. Državna će blagajna na mjesec zarađivati 35 tisuća kuna na prostoru veličine od 21 kvadrat. Takvih je prostora još. Od 54 ponuđena prostora za najam na natječaju Državne uprave za upravljanje državnom imovinom, 25 atraktivnih lokacija odmah je razgrabljeno.

'Ovo je dobar pokazatelj da nekretnine koje su u vlasništvu Republike Hrvatske, prvenstveno poslovni prostori imaju izuzetan potencijal', kaže zamjenik predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Alen Čičak. A na pitanje kada se može očekivati novi natječaj, Čičak je odgovorio: 'Mi se nadamo do kraja godine da ćemo već imati raspisan još jedan natječaj kako za stanove tako i za poslovne prostore.'

>> Ministarstvo: Ova je vlada ugovorila više EU projekata nego HDZ-ove u pet godina

Država je i dalje najveći vlasnik nekretnina. U portfelju ima 2930 poslovnih prostora i 4773 stana. To je do sada bio uglavnom mrtvi kapital vrijedan milijardu i 300 milijuna kuna. Plan Vlade je sve dati u najam. Problem bi mogli biti manje atraktivni prostori poput ovoga u Zagrebu za koji nije stigla niti jedna ponuda.

'Država će raspisati natječaj za takve poslovne prostore. Ponudit će ih poduzetnicima početnicima. Ne primarno samo njima, ali recimo na neki način oni će imati prednost. Za jednu kunu, s tim što će morati uložiti u adaptaciju tih poslovnih prostora i plačat režije i pričuvu', objašnjava Čičak.

Koliko točno nekretinskog mrtvog kapitala država ima, još se utvrđuje. Do iduće godine trebao bi biti dovršen prvi javni Registar ukupne državne imovine. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook