Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstarija europska solana

Od Dubrovačke republike do danas: Kroz 50 bazena do najkvalitetnije soli!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je kišno ljeto upropastilo gotovo cijelu berbu, sol se i dalje priprema kao i za vrijeme Dubrovačke republike.

Svi koji u kolovozu dođu na jug Hrvatske, obavezno moraju posjetiti najstariju europsku solanu u Stonu, gdje se sol bere na jednak način kao i prije 800 godina.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Iako je kišno ljeto upropastilo gotovo cijelu berbu, sol se i dalje priprema kao i za vrijeme Dubrovačke republike.

VIDEO Dobra vijest za iznajmljivače i hotelijere: Cijena boravišne pristojbe neće se mijenjati ni u 2015. godini

Senio svakoga dana obilazi na desetke bazena i pretače more iz jednoga u drugoga. Kroz 50 bazena sunce i more već stoljećima daju najkvalitetniju sol.

'Ovaj način je ostao od Dubrovačke republike, to se ništa nije promijenilo. Kad se radi isključivo sve ručno, tu budu 23 čovjeka na bazenu, koji rade s lopatama', objasnio je Senio Medi, tehnolog u Solani.

Stonska solana najstarija je u Europi, i jedna od posljednjih gdje se sol vadi na starinski način. Ona se ručno vadi, i onda se ovakvim, drvenim vagonima prevozi sve do skladišta.

I dok su prošle godine deseci radnika skupljali sol, ove godine bazeni su prazni. Za sve je krivo loše vrijeme, tijekom dva mjeseca palo palo je 230 litara kiše.

'U posljednjih 30 godina ja radim u solani ja se toga ne sjećam. Kraći je dan, veće su vlage u zraku, veća je rosa po noći; ako bude ovakvo vrijeme za nekih 15tak dana bi moglo biti nešto soli', rekao je Medi.

'Zbog ove plaže poželjet ćete odmah uskočiti na avion za Hrvatsku'

Ipak, najstarija solana je i veliki mamac za turiste, Neki su odmah kupili sol, a neki su, poput američke obitelji, obišli cijelu solanu.

'Vidjeli smo kako se more prelijeva iz bazena u bazen. Ovo nam se sviđa', kazao je Robert koji je u Hrvatsku stigao iz SAD-a.

'Sve smo vidjeli, a sada želim saznati kad je iduće branje soli, želim u tome sudjelovati', rekao je Jack iz SAD-a.

Soli ipak neće nedostajati, skladišta soli su puna, a u solani ne pomišljaju na modernizaciju, sol će se idalje skupljati kao i prije 800 godina!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene