Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od danas u 16 sati građani putem internetskih stranica Ministarstva pravosuđa mogu dobiti uvid u zemljišnoknjižne (ZK) uloške u kojima imaju upisano pravo građenja.


Upisom broja predmeta i godine zaprimanja građani mogu pratiti kretanje svojih predmeta u postupku, najavila je ministrica pravosuđa Ana Lovrin predstavljajući projekt nadogradnje e-Izvatka.

Predstavljajući novinarima projekt nadogradnje e-Izvatka u sudskih ZK odjelima, putem kojih bi građanima na transparentan i brz način trebalo biti dostupno pretraživanje ZK stanja i dobivanje informacija o predmetu, ministrica je ustvrdila da će građani u nekoliko trenutaka dobiti informaciju o svemu što ih zanima vezano uz predmet.

Web portal Ministarstva bogatiji je i za link s e-mail adresom na koji korisnik može poslati upit vezano za korištenje aplikacije te za sve ostale eventualne nejasnoće o e-Izvatku.

Ministrica se pohvalila i s gotovo prepolovljenim brojem zaostalih ZK predmeta od 2004. - s 320 tisuća na 180 tisuća, s digitaliziranih 75 posto ZK uložaka, od koji je 20 posto verificirano.

Izvijestila je i da je u suradnji s Finom ustrojen novi Upisnik
sudskih i javno-bilježničkih osiguranja tražbina na pokretnim stvarima i pravima kojim se, tvrdi, povećava opća kreditna sposobnost poduzenika na način da svoje pokretnine mogu dati u zalog kako bi došli do kredita potrebnih za pokretanje gospodarstva.

Davateljima kredita jamči se da u slučaju nepodmirenja dugova mogu prodati založenu pokretninu, a dužnicima da te pokretnine, iako su u zalogu, ostaju u njihovu vlasništvu te na njima mogu nesmetano obavljati poslove.

U Upisnik, koji se vodi u elektroničkom obliku i korisnicima je
dostupan u svakom trenutku, upisuju se založna prava, prijenosi prava vlasništva te mjere zabrane otuđenja ili opterećenja.

www.pravosudje.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju