Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Od danas uvid u zemljišno-knjižne uloške preko Interneta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od danas u 16 sati građani putem internetskih stranica Ministarstva pravosuđa mogu dobiti uvid u zemljišnoknjižne (ZK) uloške u kojima imaju upisano pravo građenja.

Upisom broja predmeta i godine zaprimanja građani mogu pratiti kretanje svojih predmeta u postupku, najavila je ministrica pravosuđa Ana Lovrin predstavljajući projekt nadogradnje e-Izvatka.

Predstavljajući novinarima projekt nadogradnje e-Izvatka u sudskih ZK odjelima, putem kojih bi građanima na transparentan i brz način trebalo biti dostupno pretraživanje ZK stanja i dobivanje informacija o predmetu, ministrica je ustvrdila da će građani u nekoliko trenutaka dobiti informaciju o svemu što ih zanima vezano uz predmet.

Web portal Ministarstva bogatiji je i za link s e-mail adresom na koji korisnik može poslati upit vezano za korištenje aplikacije te za sve ostale eventualne nejasnoće o e-Izvatku.

Ministrica se pohvalila i s gotovo prepolovljenim brojem zaostalih ZK predmeta od 2004. - s 320 tisuća na 180 tisuća, s digitaliziranih 75 posto ZK uložaka, od koji je 20 posto verificirano.

Izvijestila je i da je u suradnji s Finom ustrojen novi Upisnik
sudskih i javno-bilježničkih osiguranja tražbina na pokretnim stvarima i pravima kojim se, tvrdi, povećava opća kreditna sposobnost poduzenika na način da svoje pokretnine mogu dati u zalog kako bi došli do kredita potrebnih za pokretanje gospodarstva.

Davateljima kredita jamči se da u slučaju nepodmirenja dugova mogu prodati založenu pokretninu, a dužnicima da te pokretnine, iako su u zalogu, ostaju u njihovu vlasništvu te na njima mogu nesmetano obavljati poslove.

U Upisnik, koji se vodi u elektroničkom obliku i korisnicima je
dostupan u svakom trenutku, upisuju se založna prava, prijenosi prava vlasništva te mjere zabrane otuđenja ili opterećenja.

www.pravosudje.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene